English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Ross – första arkitektbyrån med rätt att bygga Svanenmärkt

Ross arkitektur & design har under nära 20 år staplat utmärkelser som "Sveriges vackraste villa" och "Bästa nybyggnad" på hög. Nu kan "Sveriges första arkitektbyrå med Svanenlicens" läggas till listan.
– Det känns fantastiskt att på ett ögonblick kunna förmedla den omsorg vi ända sedan starten lägger på materialval för att säkerställa friska levnadsmiljöer, säger Pål Ross, vd och grundare.

När Ross fick sin lista över de material, som avses användas vid kommande husbyggen, granskad och godkänd av Svanen lades den sista pusselbiten till ett arbete som hade tagit många månader. Den första Svanenlicensen någonsin, hade delats ut till en arkitektbyrå.

Att arkitekter, som inte också står för det slutliga byggandet, får licens för att bygga Svanenmärkta hus kanske verkar märkligt. Men även om Pål Ross numera sällan plockar upp hammare eller måttstock, är han ändå synnerligen närvarande genom hela byggprocessen.

– Vi ger hus-köparen och byggfirman en kokbok där vi inte bara har hittat på en maträtt som ingen trodde gick att laga. Vi beskriver också i detalj hur maträtten ska lagas. I receptet står det till exempel aldrig bara "kött", det står "ekologisk oxfilé". För att laga den här rätten, för att bygga ett Ross-hus, krävs det att byggaren och köparen faktiskt använder de material vi listat och följer receptet. Därför uppfattar också många det som att det är vi som också bygger huset, säger han.

Just matlagning är något Pål Ross ofta återkommer till när han vill beskriva husbyggande. Ingen skulle till exempel komma på tanken att steka mat i transfetter till sin familj, bara för att det råkar vara lagligt. Men inom byggsektorn fungerar det inte alltid på samma sätt, menar han.

– Byggbranschen har en enorm möjlighet här, men tyvärr styr lägsta pris och högsta vinst alltför ofta. Det finns material och konstruktionslösningar som borde generera fängelsestraff, men som fortfarande är lagliga och som därmed används. Detta ser dock aldrig de boende, och det är det som är så fantastiskt med Svanen – att vi nu kan kommunicera ett komplext budskap och våra materialval för de husköpare som vill göra ett bra val, säger Pål Ross.

Ross startades 1996 med avsikten att skapa villor av högre arkitektonisk kvalitet, skapade av material som gör sunda boendemiljöer möjliga. 20 år och över 300 husprojekt senare har arkitektbyrån varit visionen trogen.

– Jag är säker på att den fysiska miljön påverkar oss på samma sätt som musik. Viss musik blir man glad av. Annan blir man ledsen av. Men det går inte att byta kanal eller stänga av den fysiska miljön. Kan vi hjälpa till att skapa en miljö som gör människor lyckligare, är det fantastiskt, säger Pål Ross.

Förutom ingående material ställer Svanen också krav på byggprocessen och byggnadens energibehov. Låg påverkan på miljö och klimat är centralt i kraven men en Svanenmärkt byggnad ska också erbjuda en god inomhusmiljö.

Läs mer om Ross

Läs mer om Svanens krav för hus

För mer information, kontakta:

Pål Ross, vd, ROSS:
Tel: 08 – 84 84 82
E-post: ross@ross.se

Martin le Grand, presskontakt, Miljömärkning Sverige:
Tel: 08 – 55 55 24 07
E-post: martin.legrand@svanen.se