Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Håll dina spermier vid god vigör – välj Svanenmärkt solkräm och tandkräm

Flera medier har den senaste tiden uppmärksammat en ny undersökning från danska och tyska forskare, som visar att en rad kemiska ämnen som vi möter i vår vardag kan påverka mäns fertilitet.

– Upptäckten kan kanske förklara varför vissa par är infertila, trots att både mannen och kvinnans organ är friska, säger professor Niels Erik Skakkebæk till danska tidningen Politiken.

SolkrämBland annat nämns triclosan som är antibakteriellt och används inom kosmetik, och ämnen i uv-filter som används i solkrämer.

Som tur är finns det ett enkelt sätt att undvika dessa hormonstörande ämnen – genom att välja Svanenmärkta produkter. Svanen ställer nämligen krav på att hormonstörande ämnen, och de som misstänks vara hormonstörande, inte får ingå i Svanenmärkt solkräm, tandkräm och annan kroppsvård. Svanen ställer också krav på att de ämnen som ingår ska orsaka minimalt med bekymmer i vattenmiljön, där de till slut hamnar.

– Svanen är ett tryggt val för din hälsa och vår miljö. Vi gör jobbet åt dig, du slipper ha koll på vilka ämnen som ingår, säger Ulf Eriksson, ansvarig för kosmetika på Svanen.

Läs den dansk/tyska forskarrapporten

Läs artikeln i Politiken