English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Succéstart för Nordic Sustainability Expo

Succéstart för Nordic Sustainability Expo

Under två dagar möttes besökare och utställare på Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan för att inspireras och utbyta erfarenheter för en hållbar utveckling.

Genom initiativet ”Hållbar livsstil” vill Nordiska Ministerrådet göra det lättare för nordiska medborgare att göra hållbara val i vardagen. Tillsammans med Miljömärkning Svanen bjöd de på ett imponerande program från Svanen-scenen. Några av höjdpunkterna var:

Per Espen Stoknes, norsk klimatpsykolog och författare som drog storpublik med sina teorier om hur fler konsumenter kan gå från ord till handling vad gäller att leva mer klimatsmart. Hans teorier baseras bland annat på att slopa domedagsretoriken och istället lyfta fram mer engagerande budskap och beteenden.

Per Espen Stoknes, klimatpsykolog och författare

– Många människor drivs av att vilja göra som omgivningen; som grannen och vännerna gör. Har en i kvarteret börjat med elbil så kan vi se att det beteendet sprider sig, sade Per Espen Stoknes och visade upp kartor över Oslos innerstad med olika kluster av elbilar och fossilt drivna bilar.

Ida Karkiainen, civilminister med ansvar för offentlig upphandling, som omsätter 800 miljarder SEK årligen i Sverige:

– Offentlig upphandling är ett av de kraftigaste verktygen som vi har för att styra mot omställningen till en mer cirkulär ekonomi, sa Ida Karkiainen. Hon underströk att det är bra att ”ni miljömärkningar syns och hörs i debatten om hur upphandlingen kan bli mer hållbar”. Hon betonade att om företag vill göra affärer med kommun, stat och region så måste de vässa sitt miljöarbete, något som kommer att förtydligas i Lagen om offentlig upphandling.

Nätverket för hållbar upphandling ModUpp2030, hade tagit pulsen på upphandlingspolitiken:

– Det är glädjande att riksdagspartierna ser offentlig upphandling som ett viktigt verktyg för att nå de globala hållbarhetsmålen. Det är viktigt att landets upphandlande organisationer får ett tydligt budskap från riksdagspartierna, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige som är en av de sju oberoende tredjepartscertifieringar som ingår i ModUpp2030. Nätverket består av Bra Miljöval, Fairtrade Sverige, KRAV, Miljömärkning Sverige (Svanen och EU Ecolabel), MSC och TCO Certified.

Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige tillsammans med Anna Norberg, Pressansvarig på Miljömärkning Sverige och Moderator på Svanen-scenen.

Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige beskrev Svaneneffekten:

–Svanen har sedan 30 år påverkat hela branscher att styra mot miljö- och klimatmål. När ett företag klarar Svanens krav så driver det på andra företag som också vill använda miljöargument i sin marknadsföring och vinna konkurrensfördelar. På så vis skapar det ringar på vattnet i flera led, vi ser det även hos de underleverantörer som måste klara Svanens krav.

Det var första gången som Nordic Sustainability Expo genomfördes:

– Vi är väldigt nöjda med det gensvar vi har fått från besökare och licensinnehavare. Vi måste samarbeta mer och mötas över branschgränser om vi ska kunna nå miljö- och hållbarhetsmål. Det är bråttom att ställa om till en mer hållbar utveckling. säger Christian Quarles, marknads- och kommunikationschef på Miljömärkning Sverige.