Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Bidra inte till växthuseffekten – tänd Svanenmärkta stearinljus i jul

Snart tändas tusen juleljus. Men var noga med att det är Svanenmärkta ljus som lyser upp hemmet i jul. De innehåller stearin i stället för den mer vanliga oljeprodukten paraffin som orsakar både växthuseffekt och andra klimatproblem.

I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år. Men trots att ljus som är tillverkade av paraffin ökar andelen koldioxid och därmed bidrar till växthuseffekten är paraffinljus de klart vanligaste ljusen på julbordet. Kenneth Dådring, marknadschef på Delsbo Candle som tillverkar Svanenmärkta stearinljus tror att det beror på en begreppsförvirring.

– I Sverige kallar man alla ljus som brinner med en låga för stearinljus trots att de i de allra flesta fall är tillverkade av paraffin. De allra flesta känner inte till skillnaden mellan paraffin och stearin, säger han.

– Faktum är att när ett paraffinljus antänds sätts en oljeförbränning igång på samma sätt som när man sätter sig bakom ratten och startar motorn.

Svanenmärkta ljus har däremot uppfyllt strikta miljökrav både på produkten och förpackningen. Det viktigaste – att ljusen måste vara tillverkade av stearin, som är en förnybar råvara och har en minimal belastning på miljön. Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearinljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna*).

Svanenmärket hjälper konsumenten att göra ett enkelt och medvetet miljöval i julhandeln. Förutom kravet på stearin som råvara är märket också en garanti för att en oberoende, tredje part har kontrollerat att ljuset uppfyller hårda hälso- och kvalitetskrav som regelbundet skärps. Det innebär att ljusen också har klarat krav på hur mycket sotpartiklar som avges.

Leta efter ICA:s, Dunis, Papstars, Clas Ohlsons och Plantagens egna ljus om du vill köpa ljus från Delsbo Candle.

Det finns även Svanenmärkta stearinljus från Baltic Candles och Suomen Kerta.

*) Omkring 18 100 ton ljus förbrukas i Sverige per år varav 2-3 000 ton är tillverkade av stearin. Då återstår ca. 15 000 ton paraffinljus. Paraffin, som är baserat på fossila råvaror, avger ca 3,5 kilo CO2 per kilo paraffin. 15 000 ton paraffin ger sålunda ett CO2-tillskott till atmosfären på 3,5 x 15 000 = 52 500 ton. Detta motsvarar CO2-utsläppen från 15 000 bensinbilar som förbrukar 1 500 liter bensin per år (15 000 x 1 500 x 2,36 kg CO2/liter bensin).

För mer information, kontakta:

Anna Norberg, presskontakt Miljömärkning Sverige:
E-post: anna.norberg@svanen.se
Telefon: 08 - 55 55 24 13