English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
 1. Svana dina pengar

Svana dina pengar

Kan man svana sina pengar och sitt sparande? Ja, visst kan man det! Pengarna i fonder är inte neutrala, de kan göra något bra och de kan göra något dåligt. När du svanar ditt sparande ger du dina pengar en mening som syftar till att påverka företag mot en mer hållbar riktning.

Tips för att svana dina pengar:

 • Spara istället för att konsumera
 • Köp upplevelser istället för prylar
 • Spara i Svanenmärkta fonder
Shoppa upplevelser istället för prylar

Vad är en Svanenmärkt fond?

En Svanenmärkt fond innebär att en professionell part utifrån har kontrollerat att fonden uppfyller tuffa krav inom hållbarhetsområdet. Det innebär också att fonden genomför ett aktivt arbete för att säkerställa hållbarhetsarbetet över tid. Du kan läsa mer om Svanenmärkta fonder här och här.

En Svanenmärkt fond innebär också att:

 • Fonden helt måste avstå från investeringar i särskilda branscher och företag. Detta kan röra sig om företag som sysslar med vapen, tobak eller kol eller bryter mot mänskliga rättigheter
 • Fonden måste genomföra kontinuerliga hållbarhetsanalyser av tänkbara placeringar och prioritera de bättre företagen.
 • Fonden ska berätta vilka aktier och obligationer som finns i fonden. Varje år måste den också rapportera om sitt hållbarhetsarbete
 • Svanenmärkningen uppmuntrar fondens ägare att aktivt påverka de företag som innefattas i portföljen.

Att en fond är Svanenmärkt innebär dock inte att alla företag i fonden är hållbara eller står utan problem och utmaningar. De krav vi sätter på fonden syftar till att påverka marknader, företag och branscher i en mer hållbar riktning, genom din investering i fonden.

Du kanske inte alltid tänker på det, men att spara pengar i fonder innebär att du äger en del av företaget. Det handlar visserligen om ett litet ägande med andra sparare, men det samlade kapitalets makt är stor. Blir vi många som väljer att spara Svanenmärkt – då är vi övertygade om att det kommer ha en positiv påverkan på vår omvärld!

I dagsläget finns det 32 Svanenmärkta fonder på den svenska marknaden. Här kan du läsa mer om respektive fond.

Fakta om svenska folkets sparande:

Den vanligaste sparformen är att ha pengarna liggande på ett sparkonto. Men andelen som sparar i aktier och fonder ökar med sparkapitalets storlek.

 • 9 av 10 uppger att de ha ett sparande
 • 80 % sparar på sparkonto
 • 65 % sparar i fonder
 • 29 % sparar i aktier

I slutet av december 2019 uppgick svenskarnas totala fondförmögenhet till hela 5055 miljarder kronor, enligt Fondbolagens förening. Totalt finns 32 Svanenmärkta fonderna som sammanlagt förvaltar 110 miljarder kronor (2019-11-25).

Observera att Svanenmärkning av en fond inte garanterar fondens avkastning och indikerar inte hur riskfylld placeringen är.