English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkt byggande ökar trots röda siffror i branschen

Svanenmärkt byggande ökar trots röda siffror i branschen

Trots att byggbranschen bromsar in så har Svanen lyckats bibehålla farten. Nya siffror från Nordisk Miljömärkning visar en tillväxt på 17 % under 2022 och nytt rekord i antalet lägenheter, hus, förskolor och skolor som är under konstruktion: 45 000 st i de nordiska länderna. Majoriteten, 38 324 st, är under konstruktion i Sverige.

Antalet nya företag som vill Svanenmärka är också stabilt jämfört med första kvartalet förra året. Det är mer än dubbelt så många företag som arbetar för att få sitt byggprojekt klart och licensen godkänd.

– Det är mycket glädjande att se det stora genomslag vi har hos såväl stora som små aktörer. Det bevisar att Svanen är ett kraftfullt verktyg och att hållbarhet är en del av företagets kärnverksamhet. Inte en nischfråga, som hållbarhet kunde vara för många företag tidigare, säger Stefan Björling, chef för affärsområde hus och renovering, Miljömärkning Sverige.

Förutom att hållbarhetsfrågan är en avgörande konkurrensfördel för många företag så finns det privata som statliga initiativ som förstärker det hållbara byggandet. Bostadsköpare har mindre i plånboken, men Svanenmärkt byggande premieras av flera banker i form av så kallade gröna bolån, som ger lägre ränta.

– Det ska löna sig att välja rätt för miljön och gröna bolån är ett sådant initiativ som bidrar till fortsatt tillväxt för det hållbara byggandet i Sverige. Det är viktigt om vi ska kunna nå miljö- och klimatmål och bidra till den gröna omställningen av samhället, säger Stefan Björling.

Svanenmärkt byggande i Sverige

Det finns 25 012 färdigbyggda lägenheter, hus, förskolor och skolor.  38 324 är under konstruktion. Total summa 63 336 st.  

  • Det finns 61 st licensinnehavare i Sverige, dvs företag med giltig licens att bygga Svanenmärkta hus.
  • Det finns 117 st företag, varav 86 st är ”nya” företag, som har ansökt om licens i Sverige (Q1 2023).

Svanenmärkt byggande i Norden

  • Det finns drygt 32 000 Svanenmärkta bostadsenheter, dvs lägenheter, hus, förskolor och skolor i Norden, vara merparten, 25 012, har byggts i Sverige (230101).
  • 45 000 bostadsenheter är under konstruktion. Det betyder att det nu finns mer än 77 000 Svanenmärkta lägenheter, hus, skolor och daghem som har antingen byggts eller är under uppbyggnad. Siffrorna är beräknade i bostadsenheter. En bostadsenhet= en lägenhet, ett småhus/villa, en förskola eller skola.

Svanens krav:

• Låg energiförbrukning

• Bra inomhusklimat

•Tuffa kemikaliekrav

• Strikta krav på certifierat trä

• Hög byggkvalitet genom tredjepartskontroll.

• God möjlighet till återanvändning och återvinning av byggnadsdelar

Läs mer om Svanens kriterier för Nya byggnader här.

Se Svanens huskarta och mer statistik.

För kommentarer:

Stefan Björling, affärsområdeschef för Hus och renovering, +46 8-55 55 24 23, stefan.bjorling@svanen.se