English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. ”Kunderna litar på Svanenmärkningen”

”Kunderna litar på Svanenmärkningen”

Clas Ohlson erbjuder Svanenmärkta varor – med Svanenmärkt leverans

Detaljhandeln från Insjön, Clas Ohlson, var tidigt ute med att erbjuda Svanenmärkta leveranser i sin webbshop. Sedan mars 2023 är det möjligt att Svanenmärka e-handelstransporter och först ut som licenstagare var PostNord. Nu kan man som kund hos Clas Ohlson köpa en Svanenmärkt produkt och sedan välja att få den transporterad med en Svanenmärkt leverans.

Vi har pratat med Anna Strindberg, Sustainability & Compliance Manager på Clas Ohlson, för att få veta mer om deras Svanenmärkta utbud och vad Svanen betyder för dem.

Anna Strindberg, Sustainability & Compliance Manager på Clas Ohlson
Anna Strindberg, Sustainability & Compliance Manager på Clas Ohlson

Clas Ohlson säljer ju båda Svanenmärkta och EU Ecolabel-märkta produkter. Vilken typ av miljömärkta produkter kan man hitta i ert sortiment?

För cirka 20 år sedan började vi jobba mer med att Svanenmärka produkter från vårt eget varumärke, men redan innan sålde vi andra Svanenmärkta varor. Idag har vi ett brett utbud av Svanenmärkta artiklar – allt från pärlplattor till powerbanks. Extra kul är att det att många av våra storsäljare är Svanenmärkta, som batterier, städartiklar, stearinljus, skrivarpapper och servetter. 24-pack Vartabatterier är vår absolut bästsäljande Svanenmärkta produkt!

Vi grävde i arkiven för att hitta Clas Ohlsons första Svanenmärkta produkt under eget varumärke, och först ut var just batterier, som certifierades 2002. Ungefär 10 år senare kom Svanenmärkta städprodukter med microfiber och nästan samtidigt certifierades stearinljusen.

Varför valde ni just Svanen?

Det är idag rätt svårt för kunder att göra medvetna val – det är en djungel där ute av information, märkningar och ”om och men”! Vi vill att det ska vara lätt för våra kunder att göra rätt. Svanen ger en trovärdighet och har ett helhetsgrepp. Den gör dessutom att vi ständigt behöver förbättra oss eftersom kraven skärps.

Mikrofiberduk som tvättar av kranhuvud
Clas Ohlson är väldigt stolta över sina Svanenmärkta microfiberdukar.

Vad betyder Svanenmärkningen för er idag?

Den betyder mycket, eftersom den ger ett trovärdigt och tydligt budskap till kunden. Vi får vi indirekt spårbarhet och kontroll på ingredienser, men i form av att en tredje oberoende part har fått all information. Jag tror att det också är viktigt för tillverkare, som äger recept och kunskapen om ingredienser, att vara transparent mot tredje part utan att behöva visa alla de uppgifterna för oss. Skydd av affärsrelaterad information är annars svårt i förhållande till önskemål och behov av hög grad av transparens.

Anna berättar vidare om hur Svanenmärkningen har påverkat Clas Ohlson:

Svanenmärkningen är ju väldigt enkel att kommunicera, den har hög trovärdighet och är något som våra kunder känner till. Kraven är tillgängliga för alla och är väldigt produktspecifika, detaljerade och uppdateras regelbundet. Detta sparar mycket dokumentationsarbete för oss internt. Så det hjälper både oss internt och våra kunder!

Anna Strindberg

Sustainability & Compliance Manager

Finns det någon typ av produkt som du önskar att ni kunde Svanenmärka?

Ju fler produkter desto bättre! Om jag måste välja ett område skulle jag nog säga elektronik, då det inte finns så många tillgängliga miljömärkningar inom denna produktkategori.

Nu kan man som kund köpa en Svanenmärkt produkt och sedan välja att få den transporterad med en Svanenmärkt leverans från PostNord. Hur känns det?

Jättekul! Vi har sedan många år arbetat tillsammans med våra logistikpartners för att gemensamt sänka transportrelaterade utsläpp. Vi är därför jätteglada att tillsammans med PostNord kunna erbjuda våra e-handelskunder Svanenmärkta leveranser. Clas Ohlson äger inga egna transporter, så för att kunna sänka utsläpp och erbjuda våra kunder mer hållbara alternativ, är det bara tillsammans med bra samarbetspartners som vi kan göra skillnad.

Varför valde ni Svanenmärkt även för era leveransalternativ?

Det har varit svårt för våra kunder att göra miljömässiga val när det kommer till leveranser, det har inte funnits någon lättöverskådlig information inom branschen. Nu när Svanen tagit fasta på det och tagit fram kriterier för transporter känns det såklart jättebra att nu kunna erbjuda våra kunder det här valet. Kunderna litar på Svanenmärkningen och Svanen har en väldigt hög varumärkeskännedom.