English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Våga testa nya affärsmodeller

Våga testa nya affärsmodeller

Carl Schlyter är en av talarna på Greenolution Friday 25 november och ska berätta om nya affärsmodeller i en mer cirkulär ekonomi, och hur företag kan tjäna pengar på en minskad konsumtion.

Systemskiftes-podden har samlat en stor skara lyssnare under Carl Schlyters skickliga värdskap. Han är kampanjledare för systemförändring och klimat på Greenpeace och är tidigare känd som riksdags- och EU-politiker för Miljöpartiet.

Carl Schlyter är kampanjledare för systemförändring och klimat på Greenpeace och är tidigare känd som riksdags- och EU-politiker för Miljöpartiet.

I Systemskiftes-podden samtalar han med forskare, företagare och filosofer om hur vi kan ställa om samhället till att bli mer hållbart. Att podden startades våren 2021 var en ren slump. Greenpeace hade länge funderat på podd när det plötsligt uppstod en möjlighet i form av en praktikant som drog igång projektet med Carl. Systemskiftes-podden var därmed född.

– Podd är ett perfekt format för mer komplexa frågor där du kan låta människor prata till punkt, något som annars är en bristvara i dagens debatt, säger Carl Schlyter.

Att, som i fallet med satsningen på podden, våga pröva nya grepp är viktigt inte minst för företag.

– Mitt tips till företag är att våga testa nya saker och vara mer flexibla och modiga, utan att allt är till 100 % integrerat i affärsplaner. Företag måste ställa om till nya affärsmodeller om vi ska nå en mer hållbar konsumtion, understryker Carl.

Ett exempel: byggvaruhandlare skulle kunna erbjuda prenumeration på verktyg i stället för att utgå från affärsmodellen att varje hushåll ska äga en borrmaskin. Det kunde leda till att varuhuset satsar på maskiner av hög kvalitet med längre livslängd, att det finns reservdelar och möjlighet till reparation. Vilket kan bidra till en mer cirkulär ekonomi.

En annan viktig del i nya affärsmodeller är att bygga en relation till kunden, till exempel genom att erbjuda billiga reparationer.

Carl kommer att dela viktiga insikter från poddens olika samtal samt ge fler tips till företag om hur de kan bidra till en mer hållbar konsumtion.

Greenolution Friday

Anmäl dig här

Cirkulär ekonomi

Vad säger Svanen?