English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen landar hos Avanza

Svanen landar hos Avanza

Nu blir det enklare att välja Svanenmärkta fonder hos Avanza, då Svanenmärket är med i sök-funktionen på fondtorget hos den populära svenska nätbanken, som är återförsäljare av 25 Svanenmärkta fonder.

– Att nu Avanza tar steget och visar Svanenmärket för de fonder som vi kontrollerat och godkänt gör det betydligt lättare för många fondsparare. Det ska vara enkelt att göra bra val för miljön och att visa upp miljömärkning i de så kallade fondtorgen är en viktig del av att förenkla medvetna val. Sparare vinner tid då hen direkt ser att fonden passerat vår oberoende granskning. 97% av svenskarna känner igen Svanen och många har ett stort förtroende för Svanen, säger Per Sandell, affärsområdeschef för finansiella tjänster på Miljömärkning Sverige.

Johanna Kull, hållbarhetschef på Avanza vill förenkla de hållbara valen för den populära nätbankenskunder.

– Vi vill erbjuda våra kunder de bästa verktygen för att lyckas med sin ekonomi och då är verktyg på hållbarhetsområdet en självklar komponent i denna verktygslåda. Avanza arbetar ständigt med att förbättra och ta fram beslutstöd som gör det enklare för spararna att göra informerade val och att nu även kunna erbjuda Svanen, den officiella miljömärkningen i Sverige, känns jätteroligt.

Spararna får möjlighet att på ett mycket enkelt sätt hitta fonder där de kan vara trygga i att deras sparpengar investeras i bolag ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Sedan är det självklart viktigt att inte enbart utgå från Svanenmärkningen i sina fondval, en aktivt förvaltad fond bör utvärderas utifrån fler parametrar såsom historiska avkastning, avgift etcetera, säger Johanna Kull, hållbarhetsansvarig på Avanza.

Avanzas fondtorg

Se de Svanenmärkta fonderna

Fakta om Svanenmärkta fonder:

  • Svanenmärkta fonder syftar till att fondförvaltaren ska använda kapitalet och ägandet för att påverka de företag som fonden investerar i att utvecklas i en mer hållbar riktning.
  • Fonden måste helt avstå från investeringar i vissa branscher och företag som är särskilt problematiska.
  • Fonden ska göra en ordentlig hållbarhetsanalys av tänkbara placeringar och prioritera de bättre företagen.
  • Fonden ska tala om vilka aktier och obligationer m.m. som finns i fonden och årligen rapportera vad fonden gjort för hållbarhetsarbete.
  • Svanen stimulerar fonden till ett aktivt ägande och driver ett påverkansarbete gentemot företagen i portföljen.
  • Totalt finns det 65 stycken Svanenmärkta investeringsprodukter på den nordiska marknaden. Tillsammans förvaltar de över 273 miljarder SEK.
  • Sedan tidigare finns Svanen på andra fondtorg hos till exempel Länsförsäkringar, Handelsbanken, Skandia.
  • Fondtorg innebär att banken samlat fonder egna och andras i ett digitalt torg som ska ge bättre översikt.

Observera att Svanenmärkning av en fond inte är någon garanti för fondens avkastning eller för hur riskfylld placeringen är.

För kommentarer:


Mer om Svanens krav

Läs frågor & svar