English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Att bo miljösmart i Täby Park

Att bo miljösmart i Täby Park

Magnus Olsson fastnade för det nya bostadsområdet Täby Park när han 2014 såg en annons om nybygget. Framtidspotentialen i området lockade honom till att senare köpa en lägenhet och bli den första som flyttade in i området.

Magnus flytt till Täby Park har gjort honom mer miljömedveten

Täby Park är så mycket mer än bara bostäder. Det är ett bostadsområde som bjuder in till att röra på sig och att njuta av naturen på stora öppna gräsytor eller i lummiga skogsdungar. Miljötänket genomsyrar hela området som till exempel har odlingsmöjligheter på taken, ett bokotek och marknader med fokus på eko och reko.

Här kommer sju av tio att bo i en Svanenmärkt bostad. Skanska och JM, som tillsammans äger tre fjärdedelar av Täby Park, bygger 4 000 Svanenmärkta bostäder på området. Vad innebär det då att bo i ett Svanenmärkt hus? Jo, främst handlar det om att det har granskats ur ett livscykelperspektiv. Det innebär ett helhetsgrepp på byggprocessen och byggnaden. I ett Svanenmärkt hus har det ställts höga krav på materialen som används för att kunna säkerställa en sund boendemiljö och minskad miljöpåverkan. Huset har dessutom en låg energianvändning.

 

Det är lätt att vara miljövänlig med möjligheter som elcykelpool i området

Det finns många möjligheter för de boende i Täby Park att leva mer hållbart då man förutom återvinning, bl a har tillgång till elcykel- och elbilpool. Man kan t o m lämna in möbler och prylar som man inte längre vill ha till butiken Re:unik i området som renoverar och säljer vidare i sin secondhand butik. Här kan man med andra ord enkelt Svana sin vardag.

Magnus berättar att han har blivit mer medveten om miljömärkningar sedan han flyttade in i Täby Park, speciellt om Svanen. Innan flytt kände han mest till Svanen som en miljömärkning som fanns på hushållsprodukter, så som disk- och tvättmedel. Men nu vet han också att även bostäder kan bli Svanenmärkta.

- Jag har alltid försökt vara miljövänlig då jag har blivit uppfostrad till att det är viktigt att ta hand om naturen. Och klimatfrågan har alltid varit viktig. Till vardags källsortera jag så mycket det går, jag har försökt minska min konsumtion av kött och kläder samt andra konsumtionsvaror, och satsar på kvalitet framför kvantitet, säger Magnus Olsson.

Svanen + Täby Park = Sant