English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Köpenhamn visar vägen för miljömärkt upphandling

Köpenhamn visar vägen för miljömärkt upphandling

Sedan Köpenhamn stad beslutade att upphandla miljömärkt med Svanen och EU-Blomman har de knuffat marknaden i en mer hållbar riktning. Och inte nog med det - Köpenhamn har också bjudit in andra aktörer i Norden att anamma det danska supergreppet. Ju fler som efterfrågar miljömärkt, desto större utbud och bättre priser.

Runt 60 organisationer med stora  beställarmuskler ställde sig 2019 bakom Københavns Kommunes initiativ. Till exempel 40 danska kommuner med årliga inköp av arbetskläder och kontorsartiklar för över 400 miljoner danska kronor. I Sverige har Stockholm och Göteborg anslutit sig. En stor del av framgången är tack vare att Köpenhamn stad i ett tidigt skede bjudit in till stormöten med företag och leverantörer.

– Genom att involvera marknaden tidigt så har vi skapat dynamik och knuffat marknaden i en grönare riktning. På så sätt hoppas vi bidra till en omställning till en hållbar utveckling, då offentlig upphandling hanterar så stora volymer, säger CSR-chef David Salomonsen i Köpenhamn stad.

På Miljömärkning Danmark märker man att Københavns Kommunes initiativ till årliga marknadsdialoger fungerar.

– Det är unikt att Köpenhams kommun arbetar så aktivt och ambitiöst för att främja marknaden för miljömärkta produkter. Vi är otroligt glada för att så många inköpare i Danmark och Norden har valt att backa upp initiativet. Ett större utbud med miljömärkta producenter gynnar inte bara kommunerna utan också konsumeter och privata verksamheter. Samtidigt kan vi se att dialogen med utvalda branscher gett som resultat att producenter som övervägt miljömärkning nu tar språnget. De vet att det finns en hög efterfrågan, säger Martin Fabiansen, vd på Miljömärkning Danmark.

Miljömärkning Danmark ser ett stort intresse från företag att ansöka om Svanen och EU-Blomman för leksaker och möbler, som en följd av Köbenhavns kommuns marknadsdialoger under 2018. I år, när coronapandemin förhoppningsvis bedarrat, ska Köpenhamn fortsätta med stormöten med fokus möbler för förskola och skola och textilprodukter för barn.

Köpenhamn stad beslutade 2017 att på de områden där det finns ett stort utbud av miljömärkta produkter ska man alltid välja miljömärkt i första hand. På områden där det inte finns ett lika stort utbud så ska de på ett tidigt stadium involvera marknaden för att öka utbudet. Svanen och EU-Blomman är Typ 1 märkningar, vilket innebär att de tillhör de bästa och mest trovärdiga märkningarna i världen. Företag måste klara tuffa krav på miljö, hälsa och kvalitet och att kraven kontrolleras på plats. Det sparar tid och pengar för upphandlare.

Gröna val inte dyrare tack vare upphandling

Läs mer

Inspireras av miljömärkta möbler

Bläddra i vår möbelkatalog