English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Dags för inflytt i Svanentäta Täby Park

Dags för inflytt i Svanentäta Täby Park

I Täby Park i norra Stockholmsregionen kommer sju av tio att bo i en Svanenmärkt bostad. Magnus Olsson är först att flytta in i ett gult hus som byggs av Skanska. Han är 24 år, läser bioteknik på KTH och är ursprungligen från Hudiksvall.

Hans rymliga ljusa 1:a på 39 kvadratmeter har utsikt från balkongen över en gigantisk byggarbetsplats. Det enda som finns kvar sedan tiden som Täby galoppbana är delar av den gamla åskådarläktaren. Täby Park ska komma att rymma mer än 20 000 invånare och bli lika stort som två Gamla stan när allt beräknas vara klart. 4 000 Svanenmärkta bostäder ska uppföras av Skanska och JM som tillsammans äger Täby Park.

I Täby Park satsas det hårt på hållbarhet och ekologi.

- Det känns jättehäftigt att komma hit. Jag gillar att min bostad är Svanenmärkt och har ett lågt miljöavtryck och jag vill fortsätta leva så. Till exempel när jag målar om så småningom, så kommer jag att välja Svanenmärkt färg, konstaterar Magnus nöjt.

Nu flyttar Magnus in i sin Svanenmärkta bostad i Täby Park.

- Grattis till Magnus och alla ni andra boende som kommer att svana i Täby Park. Svana är ett ord för alla hållbara handlingar stora som små. Här har verkligen medborgarna alla möjligheter att leva miljövänligt. Här finns återvinning, det kommer att finnas elcykel- och elbilspool och det är nära till tåget, säger Ragnar Unge, vd på Miljömärkning Sverige. Han deltog vid firandet av att de första Täby Park-borna flyttade in.

Täby Park är det hittills största området med Svanenmärkta bostäder. Läs mer om Täby Park

Läs mer om Svanenmärkta hus

Läs mer om hur du kan svana ditt liv

Foto: Ryno Quantz.