English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Gabriel och Lena

Hållbara samarbeten: roligare, snabbare och mer framgångsrika

Ska man gå långt, ska man gå tillsammans! Miljömärkning Sverige har 30 års erfarenhet av att koppla ihop branscher i arbetet med att ta fram kriterier för olika produktgrupper. Nya partnerskap och allianser mellan olika branscher ger oss en glimt av hur övergången till en grönare ekonomi kan fungera. Ett utmärkt exempel på ett sådant samarbete är det om Gröna bolån mellan aktörer från finans- och bostadsbranschen.

Gabriel Lundström och Lena Hök

För att få insikt från samarbete mellan intressenter från olika områden och företag kontaktade vi Lena Hök, Senior Vice President Green & Community Investment Skanska, och Gabriel Lundström, Hållbarhetsansvarig inom affärsutveckling i divisionen Företag & privatkunder, SEB. SEB är den första av storbankerna som initierat Gröna bolån, tillsammans med Skanska, som innebär att köparen får lägre ränta för Svanenmärkta bostäder.

– Gröna bolån har lett till ett "ekosystem" där man premieras som konsument när man köper en miljömärkt bostad, säger Lena Hök.

– Ett hus med en högre miljöstandard ger ett bättre ekonomiskt värde över tid. Vi erbjuder inte längre ränta på grund av att en byggnad är hållbar - vi erbjuder det eftersom vi tycker att den finansiella risken är mindre, säger Gabriel Lundström.

– Konsumenter vill ha miljömärkt, men de är inte alltid villiga att betala mer för det. Gröna bolån var ett avgörande initiativ som gav den synergieffekt som båda våra branscher behövde och som fick konsumenterna att uppskatta det extra värde de fick, berättar Lena Hök.

Vad kan olika branscher lära sig av varandra?

– För oss på Skanska är det avgörande att arbeta med innovation och hitta nya hållbara lösningar, men för att uppnå framgång måste vi samarbeta med andra branscher och andra företag som kan ge nya perspektiv, säger Lena Hök.

– Idag finns det inom finanssektorn en gemensam förståelse att hållbarhetsfrågor är faktorer som påverkar affärer. Jag tror att vi har mycket att lära av andra branscher, men också mycket att erbjuda och finanssektorn har rollen att bygga broar mellan olika branscher, menar Gabriel Lundmark.

Det här är en förkortad version av intervjun. Läs hela (sida 42-46)

bilden säger nyfiken på fler inspirerande texter, klicka här!