Almedalen: Grön beredskap och hållbar upphandling
Årets Almedalsvecka bjöd på spännande samtal om miljö, grön beredskap och hållbar upphandling, både på och utanför scenen.

Miljömärkning Sverige arrangerade två seminarier. Det ena i samarbete med Nordiska ministerrådet: ”Är Norden redo för grön omställning och höjd beredskap?”
I Sverige ökade utsläppen av växthusgaser med 2,8 miljoner ton år 2024 (SCB maj 2025). Utsläppen behöver minska för att Sverige ska nå klimatmål. Hur kan klimat- och miljömål nås samtidigt som den gröna beredskapen stärks? Vad behöver göras och vem ska göra det?
– Vi står inför enorma miljöutmaningar, så det är klockrent att vi diskuterar hur vi kan kombinera klimat- och miljöfrågan med beredskap. Det talas för lite om miljö och klimat nu. Men tar vi inte tag i klimat- och miljöfrågan nu så står vi inför mycket större problem om 10–15 år, konstaterade Helena Storckenfeldt, miljö- och jordbruksutskottet (M).
Helena Storckenfeldt berättade om ett eventuellt kommande förslag på ett klimatavdrag för transportköpare i syfte att minska de tunga transporter som drivs med fossilt bränsle, men betonade att det ännu inte förankrats.
Både Preem och PostNord beskrev höga mål för fossilfrihet och förslag på hur den gröna beredskapen skulle stärkas. Svenskt näringsliv underströk vikten av att miljö- och klimatmålen, både de svenska och i EU, ska stå fast och inte sänkas. Det leder till ökad konkurrens.
En ökad konkurrenskraft säkras, bland annat genom att ta bort hinder som greenwashing och göra det enklare för konsumenter och inköpare att välja rätt. Konsumentmakten förstärks genom Empowering consumers, en ny lagstiftning som ska stoppa greenwashing. Det ger de företag som ligger i framkant en mer rättvis konkurrens. Svanen och EU Ecolabel står för utmärkt miljöprestanda och kan användas utan annan förklaring till miljöpåståenden.
Däremot är det osäkert om det andra lagförslaget Green claims, som ska stoppa greenwashing och säkra miljöpåståenden, kommer att nå ända fram i lagstiftningsprocessen, i alla fall den här gången. Det är högst beklagligt, anser Miljömärkning Sverige.
Se inspelningen av "Grön beredskap"
Ny rapport säkrar miljömärkning
Seminarium nummer två handlade om hur miljömärkning kan bidra till en mer hållbar upphandling. Samtalet tog avstamp i en ny rapport från Miljömärkning Sverige och Naturskyddsföreningen, där det tydligt slås fast att miljömärkningar är juridiskt säkra och tillåtna att använda.
Trots att miljömärkningar är fullt ut tillåtna i offentlig upphandling sedan tio år tillbaka, enligt upphandlingslagstiftning, så används de i bara 6 procent av alla upphandlingar i Sverige.
– Har vi inte kommit längre? Vi står inför enorma miljöutmaningar, och då är det helt orimligt att inte använda alla styrmedel vi har. Vi ska använda de offentliga medlen för att styra mot de mål vi har inom både miljöområdet och det sociala hållbarhetsområdet, där det går. Det är också viktigt att ställa de här kraven för att ha ett näringsliv i framkant, sa Annika Hirvonen, riksdagsledamot (MP).

Se inspelningen av "Hållbar upphandling"
Läs mer om grön beredskap
Klicka härLäs den juridiska rapporten
Klicka härVid frågor, kontakta:
- Anna Norberg Press och PR ansvarig +46 (0)8 - 55 55 24 13 anna.norberg@svanen.se