English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. EU:s främsta miljömärkningar driver den gröna omställningen

EU:s främsta miljömärkningar driver den gröna omställningen

EU:s konsumenter kan enkelt göra bra val för miljön då Typ 1-märkningar erbjuder tillsammans 160 000 miljömärkta varor och tjänster, vars tuffa miljökrav har kontrollerats av en oberoende organisation.

Det är därför viktigt att lagförslaget ”Green claims”, förtydligar att miljömärkning Typ 1 är ett effektivt verktyg mot greenwashing och för den gröna omställlningen.

Invigningen av utställning om ”Miljömärkning som kraft i den gröna omställningen” i EU-parlamentets lokaler i Strasbourg lockade många besökare.

Med den skrivning som finns idag så riskerar EU att öka den byråkratiska bördan utan att det ger ett mervärde för vare sig miljö eller konsument. Det var ett av budskapen på den utställning, som EU-parlamentarikerna bjöds in till i samband med World Ecolabel Day. Utställningen arrangerades av välkända och trovärdiga miljömärkningar, som efter flera decennier i medborgarnas tjänst fått genomslag i ett brett spektrum av branscher. Svanen till exempel känns igen av 95 % av de nordiska konsumenterna

Miljömärkning viktigt för en mer hållbar upphandling

Värd var Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP).Heidi Hautala, vice president i parlamentet (Finland, Gröna gruppen) blickade tillbaka i sitt öppningsanförande och mindes hur hon tidigare stridit mot harmonisering och för att Svanen och andra Typ 1 miljömärkningar skulle vara en del av EU:s upphandlingsdirektiv. Det lyckades och upphandlare kan hänvisa direkt till miljömärkning Typ 1, och inte som tidigare att alla bakomliggande krav skulle listas:

Vi måste fortsätta arbeta för att det ska bli ännu enklare att ställa krav direkt på miljömärkning, lagstiftningen måste bli tydligare, säger Heidi Hautala.

Det är bråttom att genomföra den gröna omställningen av samhället så vi kan nå klimat- och miljömål. Typ 1-miljömärkningens bidrag till en mer hållbar konsumtion måste tydligt understödjas av lagstiftning. EU vill skapa en lag med det lovvärda syftet att förhindra greenwashing, men tyvärr riskerar framgångsrika, seriösa nationella miljömärkningar att, liksom barnet, åka ut med badvattnet.

Anna Linusson

vd, Miljömärkning Sverige

Officiella Typ 1-märkningar i EU arrangerade utställning och seminarium:

  • Svanen: Sverige, Danmark, Island, Finland och Norge
  • Milieukeur och On The way to Planet Proof: Nederländerna
  • Blå Ängeln, Tyskland
  • Österrikes Miljömärkning, Österrike
  • EU Ecolabel, EU:s gemensamma miljömärkning, som märkningsorganisationerna ovan är ansvariga för
  • World Ecolabel Day firas årligen i femtiotalet länder runt om i världen av Typ 1 märkningar som är medlemmar i Global Ecolabelling Network, GEN.

EU:s inre marknad omsätter 14,5 biljoner euro varav 14 % utgörs  av offentliga inköp (BNP 2021). Varje år spenderar 250 000 offentliga myndigheter cirka 2 biljoner euro på inköp som skulle kunna omfattas av effektiva miljökrav. 

Så kan du ställa krav på miljömärkning:

Inköp och upphandling

Därför behövs Green claims för att stoppa greenwashing

EU:s egna undersökningar visar att konsumenter hyser lågt förtroende för miljöbudskap i marknadsföring: mer än hälften av budskapen är vaga och vilseledande. EU:s genomgång av 230 hållbarhetsmärkningar och 100 energimärkningar, visar på svag eller ingen kontroll alls av kraven bakom märkningarnas budskap.

 

Svanens syns på Green claims-direktivet: Remiss av Kommissionens förslag till direktiv om styrkande och kommunikation om uttalade miljöpåståenden - Regeringen.se

Vi frågor kontaka: