English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen på Stockholm Furniture Fair 2023

Svanen på Stockholm Furniture Fair 2023

Årets Stockholm Furniture Fair hade hållbarhet som ledord och handlade mycket om användning av naturmaterial och återvinning. Självklart fanns Svanens möbelexperter på plats för att träffa kunder och berätta om hur Svanens nya möbelkrav fungerar.

Svanens monter där svanens experter pratar med kunder
Två av Svanens möbelexperter svarar på frågor och pratar om Svanenmärkta möbler.

Bland innovativa lösningar, naturmaterial och hållbara designklassiker, pratade vi om Svanenmärkta möbler, svarade på frågor och träffade både nya och befintliga licensinnehavare. Besökare kunde också lyssna på två av Svanens experter Wilma Bäckström Nilsson & Bjørn Olav Strandli som presenterade receptet på hur man designar och producerar hållbara möbler.

- Cirkulär ekonomi måste vara i fokus redan vid design av möblerna. Använd rena material, gärna återvunnet och tänk på att olika material ska kunna separeras från varandra. Det möjliggör återvinning, reparation och tvätt av textilier. Möbeln bör ha hög kvalitet för längre livstid. Självklart ska materialen och möbeln produceras så hållbart som möjligt, med minsta möjliga miljöpåverkan. Allt detta är något en Svanenmärkt möbel uppfyller säger Wilma Bäckström Nilsson, rådgivare för möbler på Miljömärkning Sverige.

Bland utställarna fanns flera av Svanens licensinnehavare som alla hade fullt upp med intresserade besökare i sina montrar. Trots högt tryck av besökare fick vi flera trevliga samtal med bland annat Lekolar, Horreds, Ragnars och IDT Solutions som alla har Svanenmärkta möbler i sitt sortiment.

Lekolar hade satsat på en lekfull och färgstark monter där de visade upp Svanenmärkta möbler och hobbyprodukter för bland annat skolor och förskolor. De hade till och med en kreativ station där man kunde sätta ihop sitt eget armband. De har medvetna kunder och upplever fördelar med Svanen i upphandlingar. Det är viktigt, när till exempel skolor gör inköp, att möbeln är hållbar ur både miljö-, hälso- och designsynpunkt så att den klarar ett långt och aktivt liv i klassrum och andra gemensamma ytor.

Färgstark monter för Lekolar med många besökare där några står och pysslar vid ett ståbord
Här vill man hänga en stund! Lekfullt och färgstarkt i Lekolars monter.

Horreds monter var inredd i mustiga färger och med Svanenloggan i blickfånget. För Horreds är det viktigt att på ett enkelt och tydligt sätt visa för kunderna att de har produkter som har klarat tuffa miljö- och kvalitetskrav. Därför använder de Svanen som marknadsföring i sin monter, på hemsidan och i broschyrer.

Den tveklöst största Svanenloggan hittade vi i norska IDT Solutions monter. De finns än så länge bara på norska marknaden och säljer Svanenmärkta höj- och sänkbara bord men hoppas att genom mässan nå ut även till den svenska marknaden. Så håll utkik efter dem!

I Ragnars monter kunde man se deras utbud av kontorsmöbler. Ragnars satsar på hållbarhet och har därför anställt en person med ansvar för Svanenmärkningen vilket vi tycker känns väldigt roligt.

Läs mer om Svanens krav för möbler, Inköp & Upphandling: