English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanens framtid hos hemmafixaren säkrad

Svanens framtid hos hemmafixaren säkrad

Det ser ljust ut inför de fortsatta förhandlingarna, Svanen kommer förhoppningsvis fortsatt vara tillåten på byggprodukters förpackning. Lars Arell, regeringens särskilda förhandlare för byggvaruförordningen, kom direkt från förhandlingsbordet till Svanens seminarium under Almedalsveckan. Både Rådet och Parlamentet går emot Kommissionens förslag om att enbart CE-märket ska få finnas på byggprodukters förpackning. Nu väntar fortsatta förhandlingar under hösten med Kommissionen och de tre parterna ska enas om en skrivning i den nya lagen. Det slutgiltiga beslutet kommer tidigast slutet av 2023.

Sju personer står runt ett bord, på boret ligger en duk med Svanenmärket på
Kommissionens förslag om att förbjuda miljömärkning på byggprodukter har stött på motstånd. Det visar färskt förhandlingsresultat från regeringen, som presenterades vid en panel under Almedalsveckan. Fr v Lukas Sjölén, chef byggprodukter, Miljömärkning Sverige, Charlotta Persfell, global marknadschef, Kährs, Håkan Larsson, samhällspolitisk chef, Villaägarna, Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson (L) Katarina Luhr, bostadspolitisk talesperson (MP), Lars Arell, regeringskansliet, Anna Norberg, moderator Miljömärkning Sverige.

– Svanen kommer att vara tillåtet enligt min bedömning. Ni på Svanen har varit framgångsrika i ert arbete och de bägge lagstiftarna har lyssnat på er, konstaterar Lars Arell, ämnesråd, enheten för bostäder och byggande på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Sverige var ordförande i EU första halvåret 2023 och Lars Arell, som är ämnesråd och opolitisk tjänsteman, ledde förhandlingarna från svensk sida.

Med i panelen på Samhällsbyggararenan fanns politiker från regeringen såväl som oppositionen.

– Vi anser att etablerade märkningar som Svanen, som granskas av en tredje part ska få finnas kvar. Men det finns många oseriösa märkningar i EU och de måste bort. Vi tycker att det borde finnas ett gemensamt system för miljömärkningar i EU, något som skulle kunna gynna Svanen i slutändan, säger Katarina Luhr, bostadspolitisk talesperson (MP).

– Vi från regeringssidan är optimistiska och ser att vi kan visa vägen med Svanen sen kan EU komma efter med CE-märket så att de kan existera sida vid sida, säger Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson, Liberalerna.

För att nå miljö- och klimatmål så måste byggprodukternas påverkan minska så därför är det är positivt att EU vill skapa en lägstanivå för byggprodukter. Men lagförslaget tillåter vare sig Svanen eller EU Ecolabel, EU:s egen miljömärkning på förpackningen. Enbart CE-märket, som inte är en miljömärkning utan sätter en gemensam lägstanivå för byggprodukter, skulle få finnas på förpackningen. Syftet är att underlätta för EU:s inre marknad. Därför har Svanen arbetat för att påverka EU-kommissionens lagförslag, Byggvaruförordningen (Construction Product Regulation), så att Svanen, EU Ecolabel och officiellt erkända Typ 1 miljömärkningar även i framtiden ska kunna vägleda hemmafixare och inköpare.

Nordiska konsumenter behöver miljövägledning

–Två av tre nordiska konsumenter anser att Svanen gör det lättare att välja byggprodukter som är bra val för miljön. Återförsäljare och byggare efterfrågar fler Svanenmärkta byggmaterial. Svanen har i mer än 30 år bidragit till att främja den gröna omställningen genom att höja ribban för branschen med miljökrav som ständigt skärps. Då vi står inför enorma miljöutmaningar ska vi utveckla framgångsrika verktyg, inte avveckla. Så vi uppmanar våra folkvalda att se till att Svanen finns med i den slutliga texten, säger Lukas Sjölén, chef byggprodukter, Miljömärkning Sverige.

För hemmafixaren är det viktigt att kunna göra bra val för miljön när de väljer byggprodukter. Det visar en undersökning bland nordiska konsumenter, cirka 1 000 i varje land. Hälften av de nordiska konsumenterna har köpt byggprodukter de senaste två åren och nästan lika många har planer på att köpa det 2023. Av dessa så säger 7 av 10 att de vill välja byggprodukter som är bra val för miljön, men tycker det är svårt att veta vilka byggprodukter som är bra val. 66 % anser att Svanen gör det enkelt välja rätt för miljön (You Gov mars 2023). Marknaden för konsument jämfört med professionella köpare utgör ungefär en tredjedel av den totala byggvaruhandeln (Årsstatistik för Byggvaruhandeln 2022, Virke, Norge).

Svanens krav för byggprodukter utgår från ett livscykelperspektiv. Kraven skärps kontinuerligt så att miljömärkta byggprodukter är bland de miljömässigt mest hållbara. Det förenklar de komplexa valen för såväl konsumenter som inköpare.

Övriga medverkande i seminariet på Samhällsbyggararenan var Charlotta Persfell, global marknadschef, Kährs, som producerar Svanenmärkta golv och Håkan Larsson, samhällspolitisk chef, Villaägarna, som företrädde Sveriges hemmafixare.


Se seminariet i efterhand här

Till inspelningen

Svanens undersökning

Läs mer här

Anna Norberg Press och PR ansvarig +46 (0)8 - 55 55 24 13 anna.norberg@svanen.se