English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana din kräftskiva!

Svana din kräftskiva!

Vi slurprar, skålar och skrattar i kräftskivetider! Men hur får man till en mer hållbar kräftskiva? Jo, genom att göra smarta val. Det är inte svårt. Svana din kräftskiva med några enkla tips nedan.

Bjud in till ett hållbart kräftkalas! Svanad bild från Interflora.

Tänk egentillverkat och begagnat före nytt. Kanske kan du låna en del av det du behöver från vänner, grannar och kollegor.

Skippa köpta kräfthattar, be istället gästerna att ta med en egen huvudbonad hemifrån – hur coolt blir inte det?! Ta årets gruppbild och skicka ett ”tack-för-senast-kort” till alla gäster efteråt.

Dukning

En kul idé i dukningen är, tro det eller ej, gamla glasburkar. De blir toppen som placeringskort och fingertvätt. Doppa kladdiga fingrar i citronvatten och torka sedan av på kökshandduken i knät. För kökshandduken fungerar perfekt som servett, bara att tvätta efteråt.  Om du inte har tillräckligt många, välj istället den Svanenmärkta pappersvarianten.

Vill du, för enkelhetens skull, använda papptallrikar och pappmuggar? Köp Svanenmärkta engångsprodukter så vet du att de klarat tuffa miljö- och hälsokrav, från råvara till återvinning.

Dekoration

Pyssla ihop egna pappersgirlanger av Svanenmärkta papper, pennor och lim. Ställ fram loppade vaser och skålar och fyll med blommor och dillkvistar. Feststämningen blir komplett med ljusslingor och Svanenmärkta ljus.

Tält, bord, stolar och ljusslingor mm kan du låna ihop eller hyra från till exempel hygglo.se.

Ett sånghäfte som kan användas om och om igen vore ju kanon! En snygg pdf som gästerna kan ladda ner till sina mobiler blir aldrig sliten i hörnen. Nedan är ett första förslag att addera till sånghäftet:

Svanens snapsvisa!

Melodi: Så länge skutan kan gå.

MSC kräfta röd,

paj och hembakat bröd,

Grilla eko-majskolvar på Svanenmärkt glöd.

Alla gäster är kvar,

Himlen stjärnklar och bar,

Svanen-ljus och servetter, makes you a big star!

 

Och du! Kom ihåg att ta tillvara på kräftskalen. De är perfekta att koka fond på. Fonden använder du som smaksättare i höstens alla goda soppor och grytor.

Visste du att?

Svensk insjöfisk innehåller höga halter av PFAS, nu visar det sig även gälla kräftor. Testfakta har gjort ett test på åtta fabrikat av svenska kräftor, färska och djupfrysta som säljs i svenska butiker. Den som äter mer än tre till sex kräftor på en vecka kan få i sig mer PFAS än det riktvärde som satts av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa).

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på många ställen i vårt samhälle – till exempel i smink, stekpannor, regnkläder mm. PFAS kallas för "evighetskemikalier", eftersom ämnena inte bryts ner av naturen.

Läs mer om PFAS och andra ämnen som kan kännas komplicerade under Svanen Förklarar.

Vilka kräftor ska man köpa då? Se WWFs råd i deras fiskguide.