English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svana ditt sportlov!

Svana ditt sportlov!

Äntligen sportlov! Är du redo? Har du allt du behöver för en veckas rekreation? Vem du än är, var du än bor och vad du än har för intressen så är det viktigt att göra medvetna val i alla delar av vardagslivet. Vi vill därför tipsa och inspirera dig hur du kan svana* ditt sportlov.

Se upp i backen! Svana din sport- och fritidsutrustning. Köp begagnat, låna eller hyr så gör du en bra insats för dig själv och miljön.

*Svana är ett ord för alla hållbara handlingar som till exempel att återvinna, källsortera, kollektivresa och att inte slösa eller överkonsumera. Men när du verkligen behöver köpa något nytt, välj gärna Svanenmärkta varor och tjänster som klarat våra hårda miljökrav – då väljer du att leva mer hållbart.

Köp inte nytt i första taget, det finns gott om begagnade ting i toppskick att komma över för en bråkdel av nypriset. Och kanske har du turen att kunna ärva något fint av någon annan som inte har behovet längre. Ny sportutrustning kostar dessutom mycket pengar, ibland alldeles för mycket. Skanna utbudet i din lokala köp- och säljgrupp på Facebook, Marketplace och på Blocket. Ofta kan du även lägga in bevakningar om du inte hittar vad du söker, det kommer in nya begagnade fynd dagligen.

Hör av dig till vänner och bekanta, kanske kan du låna det du söker? De flesta brukar vilja rensa och frigöra utrymme hemma i sina gömmor så föreslå en kläd- och prylbytardag. Det kan ju vara så att du har något de själva behöver eller saknar och gärna byter med något du vill bli av med. Då lever du resurssmart och svanar dina prylar.

Att hyra sportutrustning på fjällanläggningen vet vi går bra. Men visste du att man kan hyra sportutrustning även på hemmaplan? Svana din sport- och fritidsutrustning genom att hyra den till exempel på fritidsbanken. Du kan söka efter en fritidsbank nära dig och hyra allt från skridskor och skidor till hjälmar, hockeyklubbor och annan utrustning efter säsong. Smart eller hur? Det blir billigare för dig, fler människor får chansen att prova roliga sporter och miljön kommer att tacka dig.

Nu är du kittad och klar att ge dig ut! Men det finns fortfarande en hel del kvar att svana. Om du inte har för mycket att släpa på, ta gärna cykeln eller gå en promenad till utflykten istället för att åka bil. I dessa pandemi tider ska vi ju försöka undvika kollektivtrafiken om vi kan, men i vanliga fall är ju annars detta ett bra alternativ. Att göra medvetna bra val gör under för både hälsa, plånbok och miljö.

En dag ute i friska luften gör vem som helst hungrig. Men det har du redan förberett för, eller hur? Ryggsäcken är packad med rester från gårdagens middag och smakar fantastiskt när magen kurrar. Fredagens taco-frossa blir till mustig gryta i praktisk och återanvändbar mattermos. Att ta med egna flaskor i rostfritt stål eller glas istället för att köpa plastflaskor i mataffären har flera fördelar. De kan återanvändas obegränsat antal gånger vilket gör det både billigare för dig och bättre för miljön, de tar inte smak av innehållet och de finns även som termosvarianter som håller kyla och värme länge. Gott, enkelt och mysigt. Visst är det enkelt att leva hållbart?

Att svana gör skillnad. Säg det, skriv det, gör det. Svana!