English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Gröna grepp när Turako bygger skola i Bro Mälarstrand

Gröna grepp när Turako bygger skola i Bro Mälarstrand

Intresset för Svanenmärkt byggande har tredubblats de senaste två åren. Det är hittills mest bostäder som byggts men nu är Turako en av de som vill ändra på den saken och ska Svanenmärka samtliga förskolor och skolor de bygger.

Skolklockan ringer in för en grönare framtid!
‒ Hållbarhet är helt centralt för oss på Turako när vi utvecklar våra skolor och förskolor. Sedan några år har vi beslutat oss för att samtliga våra projekt ska miljöcertifieras i enlighet med Svanen. Kriterierna känns både vettiga och sunda och vi har dessutom en väldigt bra dialog med Miljömärkning Sverige under hela genomförandet, säger Ola Klinterhäll, vd på Turako.

I Upplands-Bro kommun i Stockholms län startar eleverna terminen med en helt ny Svanenmärkt skolbyggnad, Campus Bro Mälarstrand, som har byggts med ett ett ambitiöst helhetsgrepp.

‒Turako imponerar stort då de verkligen har gjort ”extra allt” på alla fronter: energi, vitvaror, miljömärkta produkter som färg, möbler och inredning och golv, biologiska mångfald, säger Konstantinos Litsios, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Svanenmärkta byggnader måste uppfylla ett visst antal obligatoriska krav. Utöver de obligatoriska kraven så krävs att projektet klarat ett antal poängkrav, som till exempel åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden. I Upplands Bro har själva byggnaden placerats så att den sparar på naturmarken, som gränsar till en våtmark. Det ger bra förutsättningar för lek i naturen och för att barnen dagligen kan studera växter, grodor och insekter på nära håll.

Bro Mälarstrand förskola/skola (F3) i Upplands-Bro kommun, har byggts av Turako, entreprenör är RO-gruppen och JENSEN Education kommer att driva skolan.

Av totalt de 15 skolor och förskolor som finns i Sverige, har Turako redan byggt två av fem skolor samt fyra förskolor.

Se Svanens huskarta

Läs mer om Svanens krav för Småhus, flerbostadshus och byggnader för skolor och förskolor

Läs mer om Turako och Bro Mälarstrand

För kommentarer: 

Ola Klinterhäll   vd och projektchef på Turako,

ola@turako.se. 0703-52 56 64