English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Fultvättandet ökar så var med och svana din biltvätt

Fultvättandet ökar så var med och svana din biltvätt

En ny Sifo-undersökning visar att antalet fultvättar ökar, det vill säga biltvätt som utförs hemma utan avloppsrening. I mars 2021 var det 25 % av de tillfrågade som tvättade bilen hemma på uppfarten, för tre år sedan var det 20 % (källa: Kvdbil).

Till helgen är det Stora Biltvättarhelgen, en landsomfattande informationskampanj som Svanen stöttar genom att uppmana fler att svana sin biltvätt.

– Jag tror att det ökande antalet fultvättar ofta beror på okunskap. Människor känner inte till att de bidrar till miljöförstöring, som till exempel att vattnet i deras närmaste badsjö smutsas ner, när de tvättar bilen hemma på uppfarten. Det vill vi vara med och ändra på genom att förmedla kunskap och inspiration så att fler kan svana sin biltvätt, säger Nicholas Nehaul, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Även vid användning av miljömärkta bilvårdsmedel så är problemet att det inte finns någon ordentlig rening av det smutsiga tvättvattnet vid tvätt hemma. Smutsen på bilen innehåller tungmetaller, olja och andra föroreningar, som rinner orenat ut i dagvattenbrunnar. Vatten från dagvattenbrunnar renas inte, utan leds direkt ut till sjöar och hav. De miljöfarliga ämnena från tvättvattnet kan förstöra för växt- och djurliv på både kort och lång sikt, t ex. färre fiskar och fler oönskade alger i badvattnet.

Svana din biltvätt:

  • Välj i första hand en Svanenmärkt biltvätt för att få bilen ren.
  • Tvätta bilen regelbundet!
  • Använd Svanemärkta bilvårdsmedel om du tvättar i en gör-det-själv-hall.
  • Om du inte har tillgång till en Svanenmärkt biltvätt, välj en tvätt som erbjuder Svanenmärkta bilvårdsmedel.
  • Om du måste spola av bilen på uppfarten, använd kallvatten och undvik bilvårdsmedel.

Svanens krav på biltvättar

Läs mer här

Hitta Svanenmärkt biltvätt

Klicka här

Vad är Stora Biltvättarhelgen?

Svenskt Vatten, branschorganisation för landets VA-verk arrangerar årligen Stora Biltvättarhelgen tillsammans med sina medlemmar. Syftet är att få fler att tvätta bilen på en biltvätt istället för på gatan. Håll koll på vad som är på gång i din kommun Biltvättarhelg 24-25 april 2021 - Svenskt Vatten

Vad är svana?

Att svana är ett samlingsbegrepp för alla hållbara handlingar, stora som små. Genom att lansera ett nytt begrepp vill Miljömärkning Sverige inspirera till fler hållbara handlingar – som att ta bilen till en biltvätt istället för att tvätta hemma.

Länk till undersökning: Allt fler svenskar fultvättar