English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkt TV lagom till julfilmerna

Svanenmärkt TV lagom till julfilmerna

Titta på julens härliga serier utan att ha dåligt samvete för att din skärm bidrar till ökade klimatutsläpp. Svanens krav sätter också stopp för ftalater i strömkabeln, ämnen som kan vara hormonstörande.

Kryp upp i soffan under filten och förlora dig i en värld av tomtar, renar och bjällerklang i julens alla filmer. Njut av att din TV står för säkrare material och tillverkning för både dig, de som arbetar i fabriken och för miljön.

Nu finns det återigen Svanenmärkt TV i butik. Philips modeller som du kan se här (TP Visions licens) säljs på Elgiganten, Media Markt, Netonnet och Webbhallen.

Svanen var den första miljömärkningen i världen som ställde krav på en minskning av utsläppen av växthusgaser, som används vid tillverkning av LCD-skärmar. Användningen av de mycket kraftiga växthusgaserna NF3 och SF6 ökade markant i industrin och Svanens krav innebär rening av utsläppen.

Hormonrubbande sladdar

Den externa strömkabeln, som levereras med apparaten, får inte innehålla hormon- och reproduktionsstörande ftalater, en mjukgörare som används i plast. Flamskyddsmedel som klassas som cancerogena, mutagena och reproduktionsstörande är också förbjudna.

– Vi skärper kontinuerligt kraven utifrån nya vetenskapliga rön så att konsumenter kan vara säkra på att de gör ett bra val för klimat, hälsa och miljö. Våra krav kan också påverka hela branscher att flytta fram positionerna på miljöområdet, något vi kallar för Svaneneffekten, säger Richard Harbrecht, miljöhandläggare Svanen.

Svaneneffekten innebär att en eller flera aktörer driver branschen för att höja miljöprestandan. Oftast det de företag som är först med att uppnå en Svanenlicens som påverkar andra att ansöka om licens. Dessutom spiller Svaneneffekten över på alla de aktörer som levererar material till de Svanenmärkta TV-apparaterna. De stimuleras till att klara Svanens krav för att öka sin försäljning.

Faktaruta:

En Svanenmärkt TV eller projektor:

– har låg energiförbrukning.

– produceras med låga utsläpp av växthusgaserna kvävetrifluorid (NF3) och svavelhexafluorid (SF6) i fabriken.

– innehåller inte de farligaste flamskyddsmedlen.

– är fri från kvicksilver och innehåller minimalt med miljö- och hälsofarliga kemikalier.

– är lätt att uppgradera, återanvända och återvinna.

– har kontrollerats på plats i fabriken för att säkerställa att tillverkningen sker enligt miljömärkningens krav.

– är bland de miljömässigt bästa på marknaden, för kraven höjs succesivt.

Vid frågor och kommentarer vänligen kontakta: