English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanenmärkt kokbok från årets ekokock

Svanenmärkt kokbok från årets ekokock

Hungrig? Sugen på något riktigt gott, närproducerat och ekologiskt? Såklart, vem är inte det?!

Mat som får det att vattnas i munnen! Ekokockens recept med lokala ekologiska råvaror bjuder in till kulinarisk matlagning. Smaklig spis!

Vi vill tipsa om en ny pärla till köket, ”Härifrån – Råvaror, recept och relationer” en Svanenmärkt kokbok från årets ekokock, Anders Johnsson. En kokbok med något så ovanligt som relationer i fokus. I det här fallet relationer till åtta lokala producenter i Örebro med omnejd.

–Tanken är att kunna visa för både privatpersoner och andra kockar vad som faktiskt finns tillgängligt här i vår direkta närhet och som är hållbart producerat året runt. Alla råvaror i hela boken är ekologiska och alla råvaror utom kryddor kommer från de här åtta gårdarna, säger Anders Johnsson, som har vunnit Årets ekokock 2020 och brinner för ekologiskt, svenskt och småskaligt.

Boken ”Härifrån” trycks av det Svanenmärkta tryckeriet Welins Örebro, som ingår i PR Info.

- Kokboken är en riktig succé, vi är redan igång med den andra upplagan då den första är slutsåld. Eftersom hela projektet handlar om att gynna det lokala, så valde ekokocken Anders Johnsson oss som är ett lokalt och hållbart tryckeri för sin bok, säger Fredrik Södergren på PR Info Welins Örebro AB.

PR Info har både formgivare, tryck och bokbinderi i huset och har koll på hela kedjan. Vilka miljö- och klimatfördelar har en Svanenmärkt bok?

Svanenmärkta böcker - klimatsmarta och giftfria

1. Bokens största klimatpåverkan kommer från produktionen av papper. Svanen ställer krav på att massa- och pappersfabriker har en låg energi-förbrukning.

2. Tryckeriet måste leva upp till tuffa energikrav.

3. Återvinning och återanvändning av pappret är viktigt ur klimatsynpunkt. Då slipper vi använda energi för att producera nytt papper. Såväl massa-och pappersfabriken som tryckeriet måste ta vara på avfall och spill. Krav på återvunnet papper.

4. Sociala krav: FSC-certifierat papper innebär att såväl natur som människa skyddas. Vilket i sin tur bidrar till en miljö som har bättre förutsättningar att stå emot klimatförändringar.

5. Hårda krav på farliga kemikalier i såväl pappersmassatillverkning som tryckeriprocess bidrar till en mer giftfri miljö, till exempel förbud mot PVC. Kraven rör både utsläpp till luft och vatten. Det är viktigt för att vi ska kunna bevara levande skogar, hav, och biologisk mångfald. Till exempel kan våtmarker dämpa konsekvenser av klimatförändringar, som ökat antal bränder.

Vid frågor och kommentarer vänligen kontakta: