Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Corona drabbar inte hållbart byggande och gröna bolån

Corona drabbar inte hållbart byggande och gröna bolån

Gröna bolån innebär att de som köper Svanenmärkta bostäder får lägre ränta, så det lönar sig även ekonomiskt att göra bra val för miljön. Hur har pandemin påverkat ansökningarna kring gröna bolån? Hotas det hållbara byggandet av oroliga ekonomiska tider?

Vi har pratat med fem av de aktörer som erbjuder gröna bolån: SEB, Handelsbanken, Swedbank, Danske bank och Nordea. Svaren vi fått visar på ett stabilt läge eller viss ökning – i alla fall ingen minskning. Bostadsköpare fortsätter tänka på hållbarhet när de köper nya bostäder.

- Det är väldigt glädjande att intresset för hållbart byggda bostäder håller i sig trots corona. Vi märker inte heller av någon avmattning i antalet ansökningar om att Svanenmärka bostäder från byggföretagen, inte ännu i alla fall. Vi har fått flera nya byggföretag som licensinnehavare under våren. Det är positivt, för det är bråttom att ställa om till en mer hållbar utveckling. Vi hoppas därför att regeringens stödinsatser även fokuserar på hållbart byggande, säger Stefan Björling, affärsområdeschef för Hus & Renovering på Miljömärkning Sverige.

Att välja en hållbar bostad ger lägre ränta och Svanenmärkningen är en av de märkningar som godtas som bevis. Banken får därmed en garanti för att lånet går till en bostad som byggts med hälsosamma material, har god ventilation och som är energieffektiv. Det senare ger även den boende lägre omkostnader. Miljömärkning Sverige kontrollerar alla krav på plats.

SEB var först med att för tre år sedan erbjuda gröna bolån.

Peter Seidel, affärsansvarig för Bolån privat ser ingen minskning av ansökningar om gröna bolån:

– Idag har kunder mer fokus på materialval och energieffektivitet. Jag tror många tycker det är viktigt att bidra till en hållbar framtid och på köpet få en billigare driftskostnad, något som är viktigt inte minst i tider av osäkerhet.

30-åringarna går i bräschen

Handelsbanken lanserade de gröna bolånen i slutet av 2019 .Omid Azadi, produktägare bolån på Handelsbanken märker att kunderna ser över sitt boende och att intresset överlag är stort:

– De flesta människor vill ha en lägre ränta på sina bolån och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle, och detta skulle jag säga har ökat under pandemin. En annan intressant iakttagelse är att majoriteten av de som hittills ansökt om gröna bolån är 1980- och 90-talister.

– Dessutom väljer allt fler byggbolag i Sverige att bygga hållbart, vilket leder till att sannolikheten ökar, för de kunder som väljer att byta bostad, att de byter till en hållbar och energieffektiv bostad, vilket i sin tur leder till ökade möjligheter för fler gröna bolån, säger Omid Azadi, produktägare bolån på Handelsbanken.

Hinder för gröna bolån är att många kunder inte uppfyller de kriterier som ställs för att ta lån, menar Danske Bank.

– Vi bedömer att fler skulle skaffa gröna bolån om de kvalificerade sig till det. Det är fortfarande ett begränsat antal hushåll som uppfyller kriterierna för gröna lån. Den faktorn hämmar mer än de utmaningar som finns med själva efterfrågan. Så därför blir det ingen direkt peak, antalet gröna bolån ligger stabilt, säger Anneli Adler, chef privatmarknad Danske Bank Sverige

Swedbank pekar på en annan utmaning - att byggandet av miljömärkta bostäder måste öka.

– Vi har sett en relativt svag ökning i efterfrågan på gröna bolånet. Däremot kan efterfrågan hos privatpersoner stiga i takt med att produktionen av miljömärkta bostäder ökar, säger Ralf Bagner, Senior Press Manager, Swedbank.

Nordea konstaterar en viss ökning av antalet gröna bolån från kvartal ett till kvartal två, vilket troligen är en följd av ökad utlåning snarare än ett ökat intresse för just gröna bolån, enligt Carl Hemeren, presskommunikatör.