English
Favoriter
  1. Minska utsläppen och skona dina lungor

Minska utsläppen och skona dina lungor

Svanen uppmanar alla biltvättare att tvätta bilen i en biltvätt istället för på gatan. I en Svanenmärkt biltvätt renas utsläppen från tvätten med mer än 90 %. När du tvättar bilen på gatan så renas inte smutsvattnet. Varje år sker ungefär 20 miljoner fultvättar på gatan.

Till helgen, 25-26 april, är det Stora Biltvättarhelgen. Då kraftsamlar Svenskt Vatten och kommuner från hela landet för att få bilägare sluta tvätta bilen på gatan. Miljömärkning Sverige stöttar Stora Biltvättarhelgen sedan flera år, för kampanjen är ett effektivt sätt att sprida kunskap om biltvättandets miljöpåverkan:

- Många som tvättar bilen hemma tänker inte på att de orsakar att tungmetaller, olja och asfaltsrester hamnar i naturen. Dessa skadliga ämnen finns i smutsen på bilen och rinner orenat ut via brunnar. Eller så andas du in dem när du tvättar bilen. Följ våra biltvättsråd så är du med gör en insats för miljön och hälsan. Passa på att tvätta bilen i en biltvätt under Stora Biltvättarhelgen, säger Nicholas Nehaul, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Svanen har fyra biltvättsråd:

  • Tvätta bilen i en biltvätt, helst en Svanenmärkt biltvätt.
  • Tvätta bilen ofta. Vi rekommenderar en gång i månaden på sommaren vintern och två gånger i månaden på. Vägsalt och olja blir svårare att få bort ju längre det får sitta kvar.
  • Om du vill tvätta bilen själv, välj miljömärkta produkter och åk till en gör det själv-hall. Kolla att den har reningsverk. Putsa bilen inuti med fuktad mikrofibertrasa så slipper du kemikalier och parfymdoft.
  • Skippa barnen som medhjälpare. Barn är extra känsliga, deras kroppar tar lättare upp kemikalier och tungmetaller.

För kommentarer: Nicholas Nehaul, rådgivare 08- 555 524 77, Miljömärkning Sverige nicholas.nehaul@svanen.se

 


Läs mer om Svanens krav och hitta din närmaste biltvätt:

Våra krav