English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas

Gröna inköp är inte dyrare och upphandlare driver marknaden framåt

Danska Miljöstyrelsen har tagit fram en rapporten som visar att hållbara produkter inte är dyrare. Rapporten konstaterar att en viktig drivkraft bakom den positiva prisutvecklingen har varit att offentliga upphandlare ställt krav på miljömärkta produkter. På så vis kan ”gröna val” idag matcha konventionella produkter vad gäller pris och utbud. 

15 olika varor och tjänster genomlystes och bedömdes. 11 av de 15 av de gröna produkterna var miljömärkta. I 9 av dessa 11 fall var de miljömärkta produkterna konkurrenskraftiga, det vill säga de låg på samma prisnivå. Bara i 2 produktgrupper var det miljömärkta alternativet dyrare.

Dags att avliva myten om att miljöansvar kostar

– Det är mycket positivt att vi fått detta svart på vitt. Så nu kan vi avliva myten om att miljömärkta produkter skulle vara dyrare. Resultatet visar att miljökrav med Svanen och EU Ecolabel kan ställas i offentlig upphandling utan att därför riskera att kostnaden ökar för samhället. Kostnaden kanske till och med minskas på längre sikt med tanke på att bättre produkter ur miljösynpunkt konsumeras, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

Svanen och EU Ecolabel är bland de märkningar som rapporten utgår från. Rapporten konstaterar att Svanen och EU Ecolabels kriterier har lett till ökad utveckling, innovation och konkurrens och drivit marknaden framåt.

Läs hela rapporten.

De 11 miljömärkta produkterna de kollade på var färg (EU Ecolabel), arbetskläder (GOTS), rengöringsmedel (EU Ecolabel), bärbara datorer (TCO Certified), dialyspåsar (Svanen) (dyrare), uppladdningsbara batterier (Svanen) (dyrare), skrivbord (Svanen), matsal (Svanen), städtjänst (Svanen), tvätteri (Svanen) och tryckeri (Svanen).

De exempel man räknat på kommer från den danska marknaden men är överförbara till den svenska marknaden - miljömärkta varor och tjänster är inte dyrare för att de produceras i ett annat land. Svanen är en nordisk märkning, med samma krav och licensavgifter.