English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Bygg 21 oktober

Byggande för det cirkulära samhället

Varför ska du ringa en biolog om du vill bygga klimatsmart? Vad krävs för att nya såväl som gamla byggnader ska platsa i ett mer cirkulärt samhälle? Vilka klimatvinster ger lokalt samarbete? Hur ser beställare på miljömärkning? Vilken roll spelar Svanen för att det ska vara enkelt att bygga förskolor och skolor? Hur kan du nå fram genom märkningsdjungeln till dina kunder?

Det är frågor som vi söker svar på i årets byggevent. Idag kämpar byggbranschen med att minska sitt bidrag till klimatkrisen, för svenska byggnader står för 1/5 av Sveriges växthusgasutsläpp. En annan utmaning är öka resurseffektiviteten genom att minska avfallsberget och skapa fler cirkulära flöden.

Välkommen till en förmiddag full av inspiration och konkreta tips!

Dag och tid: Torsdag 21 oktober kl. 9:00-11:00 

Format: Hybridevent. Delta på plats på Miljömärkning Sveriges kontor (Södermalm, Stockholm) eller digitalt via länk. På kontoret erbjuds 20 platser, först till kvarn.

(Eventet kommer självklart anpassas efter pandemiläget och Folkhälsomyndighetens rekommendationer)

Program

Bygga för framtiden? Ring en biolog! Biomimikry innebär att arkitekter, designers och stadsplanerare inspireras av naturen för att skapa mer hållbara material, byggnader och städer. Fredrik Moberg, forskare, hållbarhetsexpert på Albaeco, inspirerar med spännande exempel från nyutgivna boken  Den uppfinningsrika planeten – Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar.

Renovera cirkulärt? Våra isländska talare berättar om Svanenmärkt renovering (på engelska). Björn Guðbrandsson, arkitekt på ARKÍS, (Island), en byrå som ligger i framkant vad gäller hållbart byggande och stadsplanering, valde Svanenmärkt renovering när det nya huvudkontoret skulle renoveras. Elva Rakel Jónsdóttir , vd Miljömärkning Island/Miljöbyrån Island, arbetar på ett  kontor som har renoverats utifrån Svanens kriterier.

Bygga cirkulärt? Pernilla Löfås, hållbarhetschef, Derome,  talar om vikten av ett helhetsgrepp om klimat och cirkulärt byggande. Att bygga cirkulärt handlar om att minska mängden och att se avfall som en resurs. Men också att kvalitetssäkra giftfria byggmaterial,  och  där spelar Svanen en viktig roll.

Samarbeta klimatsmart lokalt? Rikard Sjöqvist, Hållbarhets- och teknikchef Midroc, ordförande och initiativtagare till LFM30, berättar om Lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030. Nätverket samlar byggherrar, banker  materialleverantörer, företag inom energi- och avfall, transport, samt forskning och akademi.

Enkelt välja miljömärkt förskola och skola? Pontus Dahlöf, entreprenadchef Moelven, beskriver deras koncept för Svanenmärkt byggande, som gör det enkelt att möta beställarnas behov. För det framtiden kräver fler hållbara miljöer för lärande.  Byggandet av  förskolor och skolor omsätter miljarder och kommer på fjärde plats i listan över de kategorier som ha flest byggstarter i Sverige  (Byggfakta)

Hur kan du  nå fram med din miljömärkning i märkningsdjungeln?   Uta Hönemann, projektledare på Miljömärkning Sverige, tipsar och inspirerar om hur du kan kvalitetssäkra dina budskap. För  vi står vid en ”tipping point” vad gäller hållbarhetskommunikationen och måste förhindra att fler konsumenter blir grönmattade av vilseledande budskap och märkningar.

 

Inbjuden är du som är licensinnehavare med Svanen och EU-Blomman inom bostadsbyggande, byggmaterial, kemiska byggprodukter, fönster och möbler.

Anmälan

Vill du delta på plats eller digitalt?

Väljer du "på plats" kommer du få ett mejl i god tid innan eventet om du har en plats säkrad, om du inte får plats är du välkommen att delta digitalt.

I samband med anmälan godkänner du lagring av dina personuppgifter hos Miljömärkning Sverige.


För frågor och funderingar kontakta