Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Hur tas kraven fram av Nordisk Miljömärkning?

Hur tas kraven fram av Nordisk Miljömärkning?

Nordisk Miljömärkning utvecklar krav för ett visst produkt- eller tjänsteområde. De tas fram utifrån ett livscykelperspektiv – från råvara till avfall. Ofta handlar det om att utveckla krav för produkter som används i stor mängd och av många människor.

Allt kan inte Svanenmärkas. Innan vi beslutar om vi ska ta fram krav för ett område gör vi en förstudie. Då tar vi reda på om det finns ett stort miljöproblem som produkten är kopplad till och om det finns utrymme för förbättringar. Vi bedömer också om en Svanenmärkning kan bidra till en produktutveckling som är mindre miljöbelastande.

De nordiska länderna utvecklar krav tillsammans. I Sverige är det den Svenska Miljömärkningsnämnden som fattar beslut om vilka krav som ska gälla. Därefter beslutar den Nordiska Miljömärkningsnämnden om vilka produktgrupper och krav som ska gälla i hela Norden.

Vi skärper kraven

Svanens krav revideras kontinuerligt för att Svanenmärkta produkter ska vara bland de miljömässigt bästa på marknaden. När kraven har funnits i några år ser vi över dem. Då utvärderas och omarbetas de utifrån ny kunskap, teknisk utveckling, externa synpunkter och erfarenheter. Därefter  skickas förslaget ut på remiss.

Skog i dimma samt en illustration över skärpta krav
Så här ser processen ut.

Remisser

Innan kraven fastställs sänds de på remiss till näringsliv, myndigheter, miljö- och intresseorganisationer. Remisstiden är normalt sextio dagar. Alla är välkomna att lämna synpunkter på förslagen.

Hur går remissprocessen till?

I de allra flesta fall deltar medarbetare från samtliga nordiska kontor i arbetet med det nya förslaget. Arbetet sker i samarbete med experter, forskare, branschföreningar, myndigheter och andra som kan bidra med expertis inom området.

När förslaget har varit ute på remiss sammanställs och värderas alla inkomna synpunkter och ett förslag till nya krav läggs fram till respektive lands nationella miljömärkningsnämnd. Nämnderna godkänner eller förkastar förslaget. De kan också komma med förslag till ändringar innan godkännande. Därefter skickas kriterierna till Nordiska miljömärkningsnämnden som beslutar om kravens giltighet.

När de nya kraven kommer får de företag som har en licens ansöka på nytt och bevisa att de klarar de nya kraven. Det betyder att en Svanenlicens inte gäller för evigt. På så sätt driver Svanen den gröna omställningen.