English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas

Vad är PVC?

PVC, eller polyvinylklorid som det egentligen heter eller vinyl som det också kallas, är en vanligt förekommande plastsort. Den tillverkas vanligtvis av natriumklorid, olja eller naturgas.

Vad har PVC för funktion?

PVC kan ha många olika egenskaper beroende på vilka ämnen som tillsatts plasten. Tack vare detta är PVC en plast med många användningsområden. PVC används till exempel inom: byggindustrin, fönster, kablar, golv, matförpackningar, dialyspåsar, blodslangar, leksaker, skor, regnkläder, uppblåsbara badleksaker och mycket mer.

Vad är mindre bra?

PVC innehåller ofta tillsatsämnen, exempelvis mjukgörare, ofta så kallade ftalater. År 2015 infördes ett förbud inom EU mot flera av dessa mjukgörare på grund av deras farliga egenskaper. Men PVC som är tillverkad innan dess kan alltså innehålla skadliga mjukgörare. Se därför till att inte låta barn leka med äldre mjuka plastleksaker, byt ut gamla PVC-golv osv.

Även om de farligaste ftalaterna är förbjudna innehåller all mjuk PVC mjukgörare – ofta ftalater.

Själva byggstenen i PVC, som är vinylklorid, är klassificerad som cancerframkallande. Detta är också en faktor som gör PVC problematisk.

Vad tycker Svanen om PVC?

Svanen håller sig till försiktighetsprincipen. Det betyder att vi, där det inte finns tillräcklig med information om hur ett ämne påverkar människa och miljö och där det finns goda alternativ hellre väljer att utesluta det än att tillåta det. Alltså förbjuder Svanen PVC i Engångspåsar, -slangar och -tillbehör för medicinskt bruk, babyprodukter med textil, leksaker, förpackningar för flytande livsmedel och golv. Men vi tillåter styv PVC i fönster och ytterdörrar men då ska en andel av PVC vara återvunnen.

Läs mer om ftalater.