English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
 1. Materialtillverkare och Husproduktportalen

För materialtillverkare

Intresset för att bygga med miljö i fokus har aldrig varit större. Men för att kunna ansöka om en Svanenmärkning behöver de ansökande byggföretagen hjälp från sina materialtillverkare.

De som ansöker måste redovisa de byggmaterial, byggvaror och kemiska byggprodukter som de ska använda i byggprojektet. Produkterna kommer sedan att granskas och måste godkännas av Svanen innan de får användas i projektet.

Genom att lista era produkter i husproduktportalen blir de valbara för alla licensinnehavare och företag som ansöker om en Svanenlicens.

Så här gör du – steg för steg

 • Kontrollera om era produkter omfattas av Svanens krav och om de i så fall ska registreras i Svanens husproduktportal. Ladda ned produktmatrisen under Dokument nedan. Där finns information om vilka produktkategorier som omfattas av Svanens krav och vilka krav de i sin tur omfattas av. Det är främst krav O14, O16-O23 och O25 som är relevanta vid registrering i Svanens husproduktportal. De fullständiga kraven kan ses i kriteriedokumentet för Småhus, flerbostadshus och byggnader för skola och förskola.

  OBS! Tänk på att det inte är alla typer av produkter som ska registreras i Svanens husproduktportal.

 • Om era produkter omfattas av Svanens krav:
  Ladda ned avtalet (User agreement) under Dokument nedan, läs noggrant igenom och returnera undertecknat avtal. När ansökan hanterats kommer ni att få personliga inloggningsuppgifter till portalen och kan börja lägga in era produkter.
  Läs även igenom "Hur får jag marknadsföra mina produkter?för att korrekt kunna marknadsföra de produkter som är listade i Svanens husproduktportal. 

 • Använd era personliga användaruppgifter för att logga in på portalen och börja lägga in och deklarera era produkter. Ta gärna hjälp av den detaljerade steg för steg-instruktionen (Instructions manufacturers) om det är första gången ni använder portalen. I produktmatrisen kan ni se vilka krav som är relevanta för er produkttyp.

  Observera att om du lägger till en kemisk produkt behöver du ladda upp produktens säkerhetsdatablad. Om du vill lägga till en fast byggprodukt ombeds du att ladda upp en byggvarudeklaration eller motsvarande om sådan finns upprättad för produkten, alternativt ett produktdatablad. För samtliga produkter ska den eller de bilagor som produkten omfattar laddas upp, signerade och ifyllda.

  Det enklaste sättet att få dina produkter som valbara i Svanenmärkta byggen är så klart att Svanenmärka dem. Det går enbart om kriterier finns framtagna för din produkttyp. Här finns alla Svanens kriteriedokument.

Dokument 

FAQ 

I vår FAQ har vi samlat frågor och svar kopplade till husproduktportalen från er som är materialtillverkare/producenter. Se om din fråga redan finns besvarad under avsnitt Husproduktportalen, materialtillverkare. Kontakta oss om ni inte hittar svaret.

Avgifter

Att registrera och deklarera produkter i Svanens husproduktportal är avgiftsfritt. I avtalet förbinder ni er till att följa gällande villkor, om detta inte efterlevs har Svanen rätt att ta ut en avgift.