Hållbarhetsredovisning enligt CSRD
Vet du vad CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, är och vad det innebär för dig och ditt företag? Här får du en genomgång och tips på hur du kan ta hjälp av Svanen i din hållbarhetsrapportering.
EU har satt som mål att Europa ska bli en klimatneutral kontinent senast 2050. Därför tas nya strategier, planer och direktiv fram som ska bidra till att nå målet. CSRD är ett av dessa nya verktyg.
CSRD ska bidra till ökad transparens på finansmarknaden och till att företag arbetar mer systematiskt för att minska sin miljöpåverkan. Direktivet likställer hållbarhetsrapportering med finansiell rapportering och ställer därför högre krav på hållbarhetsrapportering än tidigare.
Svanen, som är Nordens officiella miljömärkning, kan med sitt sätt att ställa krav och och fokus på värdekedjan ge värdefulla insikter att använda i företags hållbarhetsrapportering.

Vad är CSRD?
CSRD får företag att analysera och förstå sambanden mellan sin verksamhet och den omgivande miljön och sedan lägga upp strategier för att minska den miljöpåverkan de orsakar. Ett verktyg för som underlättar det arbetet är att göra en dubbel väsentlighetsanalys. Den kartlägger:
- Hur verksamheten påverkar klimat, miljö och andra faktorer (inifrån-och-ut-analys)
- Hur klimat, miljö och andra faktorer påverkar verksamheten (utifrån-och-in-analys)
Analysen kartlägger de områden där företagets verksamhet har störst påverkan på miljön. Dessa områden måste sedan rapporteras i detalj.
FAQ CSRD
Få svar på dina frågor härVem ska rapportera enligt CSRD?
CSRD trädde i kraft den 1 juli 2024. Företag ska rapportera enligt CSRD för räkenskapsåret 2024/25 om de har brutet räkenskapsår. Annars gäller det från 1 jauari 2025.
- Rapportering för räkenskapsåret 2024/25: Gäller för stora svenska företag av allmänintresse (banker, försäkringsbolag och börsnoterade bolag) med fler än 500 anställda.
- Rapportering för räkenskapsåret 2025: andra stora företag och koncerner som uppfyller minst två av följande villkor under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren;
- medelantalet anställda har uppgått till mer än 250
- balansomslutningen har uppgått till mer än 280 miljoner kronor
- nettoomsättningen har uppgått till mer än 550 miljoner kronor - Rapportering för räkenskapsåret 2026: Små och medelstora företag på reglerad marknad. För dessa bolag finns en möjlighet att förskjuta införandet med två år till 2028.
- Rapportering för räkenskapsåret 2028: Bolag utanför EU med filialer/dotterföretag av viss storlek.
I EU gäller CSRD initialt för 50 000 företag. Kraven kommer dock att påverka mindre företag i leverantörskedjan, då de stora bolagen behöver hållbarhetsdata från sina underleverantörer.
Vad är ESRS?
European Sustainability Reporting Standards (ESRS) är den mest konkreta och detaljerade nivån av CSRD-rapportering. Väsentlighetsanalysen pekar ut vilka av de 10 områden nedan som är mest relevanta för ditt företag, och därmed vilka kriterier i ESRS ni ska rapportera enligt.
ESRS är uppdelat på 12 områden varav de två första är övergripande standarder som gäller för alla.
ESRS 1 – Allmänna krav
ESRS 2 – Allmänna upplysningar
Miljö
ESRS E1 – Klimatförändringar
ESRS E2 – Föroreningar
ESRS E3 – Vatten och marina resurser
ESRS E4 – Biologisk mångfald och ekosystem
ESRS E5 – Resursanvändning och cirkulär ekonomi
Sociala frågor
ESRS S1 – Egen arbetskraft
ESRS S2 – Arbetstagare i värdekedjan
ESRS S3 – Påverkade samhällen
ESRS S4 – Konsumenter och slutanvändare
Styrning
ESRS G1 – Ansvarsfullt företagande
Dessa standarder hjälper företag att identifiera så kallade IROs - impact, risks & opportunities. IRO:erna visar påverkan, risker och möjligheter. Ladda ner ESRS här.
EU håller också på att ta fram förenklade standarder för små och medelstora företag och för specifika branscher.