Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Skippa ful-ljusen så räddar du klimatet och regnskogen

Så räddar du klimatet och regnskogen – skippa ful-ljusen

Vad vore livet utan tända ljus? Trist, tycker svenska konsumenter som bränner 18 000 ton ljus per år. Omsättningen av Svanenmärkta ljus har ökat tredubblats de senaste fyra åren. Många frågar oss vilka ljus de ska välja för att maxa mysfaktorn och slippa dåligt samvete för oönskade miljöeffekter. Här svarar vår expert Josephine Jansson på de vanligaste frågorna.

Vad ska man tänka på när man vill välja det bästa alternativet för miljön?

Välj stearinljus, det är ett bra val för klimatet eftersom stearin tillverkas av förnybara råvaror till skillnad från paraffin som görs av fossila råvaror som olja. Stearin innehåller inte fossila råvaror som bidrar till utsläpp av växthusgaser. Svanenmärkta ljus ska innehålla minst 90% stearin.

I Svanenmärkta ljus finns ingen palmolja, så du gör ett bra val för att rädda regnskogen!

Är alla stearinljus lika bra?

Nej, alla förnybara råvaror är inte hållbart producerade. Därför tillåter Svanen inte palmolja eller PFAD (restprodukt från palmolja). De bidrar nämligen till skogsskövling med förödande konsekvenser för människor och djur som lever där oljepalmerna odlas.

Regnskog skövlas ,med förödande konsekvenser för människor och djur, för att ge plats för plantager med oljepalmer.

Väljer du Svanenmärkta ljus får du dessutom flera viktiga miljöaspekter på köpet. För Svanen är en av världens tuffaste märkningar som ställer krav ur ett livscykelperspektiv: från hur den förnybara råvaran produceras till att veken ska vara av ekologisk bomull och inte innehålla tungmetaller. Vi tycker att det är viktigt att ha ett livscykelperspektiv för att inte flytta miljöproblemen från ett område till ett annat.

Varför är Svanenmärkta ljus ett bra val för hälsan?

Svanen har stränga krav på hur mycket sotpartiklar ljuset får avge när det förbränns, ett så kallat sotindex. Svanen ställer också krav på att det inte får ingå ämnen som är miljöskadliga eller cancerogena eller hormonstörande. Se alla ämnen som Svanens krav förbjuder

Brinner Svanenmärkta ljus längre än andra?

Vi ställer krav på kvalitet och brandsäkerhet, och brinntiden ska alltid redovisas på förpackningen. I ett test på brinntid och hur lätt det var att tända om ljusen (SVT Plus november 2018) kom Svanenmärkta värmeljus på första plats.

Massor av tända värmeljus med glittrig bakgrund
Värmeljus med aluminiumkoppar är ett resursslöseri, då kopparna är svåra att återvinna. Svanenmärkta värmeljus får ej tillverkas med aluminiumkopp.

Ställer Svanen krav på ljuskoppen som värmeljusen ligger i?

Ja, Svanen vill att kopparna ska kunna återvinnas eller återanvändas. Därför får inte koppen vara av aluminium för de är svåra att återvinna och det krävs mycket energi att producera aluminiumkoppar*. Glas är också energikrävande att tillverka, så därför får ljuset bara finnas i ljuskoppar som kan återanvändas. Om ljuskoppen är av plast ska den till större delen bestå av återvunnen plast eller bioplast (plast av förnybar råvara) och den får inte innehålla klorerade plaster (PVC). Svanen godkänner alltså engångskoppar av plast för att kunna märka de bästa på marknaden.

Var hittar jag Svanenmärkta ljus?

Idag kan du köpa Svanenmärkta blockljus, kronljus, gravljus och värmeljus hos de flesta av de stora livsmedelskedjorna men även på Clas Ohlson, Indiska, Åhléns, Blomsterlandet, Hemtex, Lagerhouse, Granit, ÖB, Plantagen, Mio och Rusta.

*)Vekhållaren i botten av är gjord av järn, till skillnad från ljuskoppen som är tillverkad av aluminium. På återvinningen sorteras järnet ut med magneter, och sitter då vekeshållaren kvar hamnar både koppen och veken i järnsorteringen. Och eftersom järn smälts vid högre temperaturer än aluminium förbränns koppen och aluminiumet går till spillo utan återvinning.