Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Det blommar i Europa!

Det blommar i Europa!

– Åker du ut i Europa kommer du att se massor av blommor istället för svanar – på allt från kläder, skor och hudvård till italienska klinkergolv och semesterhotell. Vår europeiska kusin EU Ecolabel har under de 30 år den funnits tagit stora kliv i Europa, säger Ragnar Unge, vd på Miljömärkning Sverige.

1992 var det Agenda 21-möte i Rio de Janeiro och EU-kommissionen beslutade att införa en europeisk officiell miljömärkning – EU Ecolabel (EU-Blomman) – för att bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion. Sedan dess har EU Ecolabel utvecklat kriterier inom 24 olika områden och när det europeiska miljömärket nu fyller 30 år finns det över 80 000 EU Ecolabel-märkta varor och tjänster att välja bland runt om i Europa.

Ett succéområde för EU Ecolabel är hotell och campingplatser. Där ställs tuffa krav på allt från energi till vattenförbrukning och avfallsmängder. Du behöver faktiskt inte åka längre än till vårt östra grannland Finland för att hitta ett hotell märkt med EU Ecolabel.

I Sverige är EU Ecolabel inte riktigt lika känd som dess nordiska motsvarighet Svanen. Men den fungerar på i princip samma sätt.

– Båda är så kallade typ 1-märkningar. Det betyder att de måste ta hänsyn till produktens miljöbelastning under hela livscykeln när kraven fastställs. Kraven måste även utvärderas och ses över med jämna mellanrum så att de förblir relevanta och utmanande, berättar Ulla Sahlberg, koordinator för EU Ecolabel i Sverige.

Hon fortsätter:

– Själva kriterieutvecklingen utförs av EU-kommissionens forskningsinstitut JRC (Joint Research Center) i Sevilla, Spanien. Men i den processen, som är ganska komplicerad, är även industri, miljö- och konsumentorganisationer samt medlemsländerna involverade. Allt för att säkerställa den viktiga vetenskapligheten, opartiskheten och relevansen av kraven som en Blommanmärkt produkt måste uppfylla.

5 fakta om EU Ecolabel:

  • EU Ecolabel är Europas motsvarighet till Svanen.
  • EU Ecolabel etablerades 1992 av EU-kommissionen.
  • 40 % av svenskarna känner till EU Ecolabel.
  • EU Ecolabel finns idag på mer än 80 000 produkter varor och tjänster i Europa.

Hitta EU Ecolabel-märkta produkter

Och läs mer om EU Ecolabel