English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen landar i miljonprogrammet

Nu öppnar Svanen upp för en ny kategori i kriterierna för hus: Svanenmärkt tillbyggnad. Sandvikenhus är först i Sverige och Norden med att miljömärka en tillbyggnad på 30 lägenheter i två plan på ett bostadshus från 1960-talet.

Sandvikenhus Svanenmärker tillbyggnad
Sandvikenhus har Svanenmärkt 30 nya lägenheter som byggts till ett bostadshus från 60-talet.
– Svanenmärkt tillbyggnad är smart för såväl miljö och hälsa som för plånboken och vi ser ett stort intresse för att använda Svanen i upprustningen av miljonprogrammet. När fastighetsägaren ska totalrenovera ett äldre hus, kan en tillbyggnad delfinansiera detta ofta mycket kostsamma projekt, då de nya lägenheterna ger intäkter, säger Svante Sterner, projektledare på Svanen.

Genom att bygga Svanenmärkt sänker Sandvikenhus sina driftskostnader, då Svanen ställer krav på 25 procent lägre energianvändning än Boverket. Sandvikenhus har även satsat på en avloppsvärmeväxlare som tar tillvara på energin i spillvattnet.

– Jag tror att fler fastighetsbolag måste tänka i de här banorna med sänkta driftskostnader och hälsosamma materialval för att kunna erbjuda kommuninvånare attraktivt och modernt boende, säger Jenny Glumoff, marknadschef Sandvikenhus.

Även hyresgästerna i den äldre, renoverade delen av fastigheten kan dra nytta av att Svanen ställer tuffa krav på byggmaterial, vad gäller kemikalier som påverkar hälsa och miljö, till exempel.Samma byggmaterial som vid tillbyggnaden användes även vid renoveringen.

Skanska utförde tillbyggnaden i samarbete med Mekkab, ett konsultföretag under Sandviken Energi. Sandvikenhus önskade miljömärka påbyggnaden och eftersom Skanska lägger stor vikt vid hållbart byggande blev lösningen att ansöka om Svanenmärkning.

För mer information:

Svante Sterner, projektledare Svanen
tfn 070- 744 08 36

Jenny Glumoff, kommunikations- och marknadschef Sandvikenhus
tfn 073- 027 79 11.

Anna Norberg, presskontakt Miljömärkning Sverige,
tfn 0762-62 54 90, 08- 55 55 24 13
E-post: anna.norberg@svanen.se