English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Svanen på landet: Delsbo Candle – ett företag som glöder

Visst är det mysigt att lysa upp decembermörkret med tända ljus. Visste du att vanliga ljus, gjorda av paraffin, påverkar klimatet genom att de avger koldioxid?

I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år. De flesta är tillverkade av paraffin som precis som olja och bensin bidrar till växthuseffekten när de brinner. Svanenmärkta ljus är tillverkade av stearin som har som inte bidrar till växthuseffekten. Om alla i Sverige valde Svanenmärkta ljus skulle utsläppen av koldioxid minska lika mycket som om 15 000 bensinbilar försvinner från våra vägar.

Här kan du läsa om Delsbo Candle, som tillverkar Svanemärkta ljus. De är ett av de företag som finns med i en färsk rapport från Nordiska Ministerrådet: miljömärkning både möjlig och lönsam för företag, inte bara i storstäderna, utan också i mindre samhällen.


"Nästa råvara blir stearin"

Det var inte många som trodde Olle Skog när han redan på 70-talet sade att "nästa råvara för produktion av ljus kommer att vara stearin". I dagtillverkar Delsbo Candle endast ljus av stearin, vilket är en förnybar råvara som inte bidrar till växthuseffekten. Med stearin får man också ljus som inte osar, inte sotar, inte rinner och inte kroknar. Även råvaran är billigare än petroleumprodukten paraffin som de flesta ljusproducenterna fortfarande bygger sin produktion på.

Lång historik
Ljustillverkning i Delsbo startade redan 1944 under namnet Norrländska ljusstöperiet. Sedan dess har fabriken bytt namn och ägare ett par gånger. Duni AB tog över ljusfabriken 1984 och gjorde den till en av världens modernaste ljusfabriker. Nuvarande ägare, Olle Skog, har varit platschef sedan 1982. Han tog över fabriken i januari 2004 tillsammans med Anders Hagberg, också han med många års erfarenhet inom ljusbranschen.

På väg mot en bättre miljö
Efter att Olle och Anders övertagit fabriken startade omställningen till en miljövänligare och lönsammare produktion på allvar. År 2005 plockades allt paraffin bort och sedan dess har det varit 100 % stearin. Men Delsbo ville ta ytterligare ett steg och få produktionen miljömärkt och därför kontaktade de Svanen. På den tiden fanns det inga kriterier för ljus, och det tycktes också vara omöjligt att certifiera ljus av stearin. Stearin utvinns ur animaliskt eller vegetabiliskt fett, d.v.s. palmolja, djurfetter eller fiskolja. Problemet var brist på spårbarhet för palmoljan. Detta problem löste man i samarbete med AAK i Karlshamn som började producera stearin enbart från animaliskt fett med känt ursprung. Därmed fanns det inga stora hinder kvar.

En gemensam resa
Svanenkriterierna för ljus utvecklades i samarbete mellan Delsbo och Svanen i Sverige. Ca 40–50
övriga ljusproducenter inbjöds att vara med iarbetet, men ingen tackade ja. År 2007 var kriterierna klara och år 2008 fick Delsbo Candle Svanenlicens för sina ljus.

278 % tillväxt på 3 år!
Svanen har haft en enorm betydelse för affärsutvecklingen hos Delsbo Candle. Första året med Svanenmärkning var företagets omsättning 27 miljoner SEK. År 2011 var den hela 102 Mkr. Detta innebär en 278-procentig tillväxt på bara tre år! Enligt försäljnings- och marknadschefen Kenneth Dådring beror allt detta direkt eller indirekt på Svanen. Detta har gjort det möjligt att investera i nya och ännu bättre maskiner. Sedan i juni 2011 har Delsbo till och med en av världens största maskiner för ljustillverkning.

Inte en enda krona på reklam!
Delsbo Candle brukar inte en enda krona på reklam. Att ha Svanen är tillräckligt bra reklam enligt Kenneth. "För detta betalar man endast 0,3% av sin omsättning. Det är nästan ingenting! Ingen kan ha synpunkter på 0,3 %"! Delsbo marknadsför inte heller sitt eget varumärke som sådant,utan bara Svanenmärkta ljus. Vad händer då när allt fler producenterbörjar producera svanenmärkta ljus? Ju fler, desto bättre, säger Kenneth. Delsbo vill vara bäst, men de vill också ha konkurrens. Dessutom blir det bättre för miljön om fler börjar producera ljus av stearin!

Billigare råvara, speciell utrustning
Framställning av stearinljus kräver speciell utrustning och syrefasta ledningar, formar och tankar. Många ljusproducenter som idag producerar ljus i paraffin har ingen möjlighet att producera ljus av stearin, eftersom dessa produktionsanläggningar inte är av en syrafast karaktär. För några år sedan var stearin en dyrare råvara än paraffin. Vändpunkten kom 2004. Sedan dess är stearin avsevärt billigare. Produktionen kräver däremot en mycket mer noggrann styrning, t.ex. i kylningsfasen, vilket gör att ljus av stearin fortfarande är lite dyrare.

Företaget utan sjukskrivningar
I en artikel i Dagens Industri kallades Delsbo Candle för "Företaget utansjukskrivningar". Deras satsning på hållbarhet handlar inte enbart ommiljö, utan också om medarbetarnas välfärd. Personalen väljer själva när de jobbar, vilka maskiner som körs o.s.v., allt i en gemensam planeringskalender. Resultatet är nöjda medarbetare och en mycket låg sjukfrånvaro. I motsats till den finansiella omsättningen är omsättning på medarbetare nära noll.

Mer om Delsbo Candle
Delsbo Candle ljusfabrik ligger i den lilla orten Delsbo utanför Hudiksvall, 350 km norr om Stockholm. Antal anställda är ca 40 varav endast 5 jobbar i administrationen. Företaget tillverkar svanenmärkta stearinljus, främst i kundernas egna varumärken. Man känner igen ljusen från Delsbo på Svanenlicensnumret 388 001.

Läs mer om Delsbo Candle