English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Scandic Anglais sparar vatten och kemikalier med hjälp av ånga

Den hetaste trenden på Scandics hotell är just nu att byta ut rengöringsmedel mot ångmaskiner. Resultatet? Skinande rena rum och mindre vatten- och kemikalieförbrukning. Först ut att byta var Svanenmärkta Scandic Anglais i Stockholm.


Andri Ansyah
Från ett rum på femte våningen på Scandic Anglais hörs ett lätt väsande blås-ljud. Det är städaren Andri Ansyah som är i full färd med att göra rent handfatet med sin portabla ångmaskin. Sedan ett tag finns ångmaskiner installerade på varje städvagn på Svanenmärkta Scandic Anglais. Tidigare hade han varit utrustad med trasa, mopp, rengöringsmedel och skyddshandskar.

– Det här är mycket bättre, säger han. Det är inte lika påfrestande för ryggen och axlarna. Och så är det skönt för händerna att slippa använda rengöringsmedlen. Även gästerna har berättat att de tycker det är bra att det inte luktar lika mycket kemikalier på rummen längre.

Men blir det verkligen rent utan rengöringsmedel?

– I nödfall och på riktigt tuffa fläckar måste vi fortfarande ta till medel. Men ja, de nya ångmaskinerna har gjort att vi idag har mycket renare rum än tidigare, utan hjälp av rengöringsmedel. De är perfekta för golv och väggar men framför allt för ställen där det samlas mycket smuts och bakterier – handfat, dörrhandtag och toalettknappar, berättar Peter Lundell, Housekeeping Manager på Scandic Anglais.

Maskinerna fylls dagligen på med vatten, men drar så lite att Scandic Anglais ytterligare har kunnat sänka sin vattenförbrukning från redan låga 194 liter per gästnatt *). Vattnet omvandlas till torrånga som skjuts ut med högt tryck vilket gör att den kommer åt i alla vrår och hörn.

– Trycket och även temperaturen på ångan, runt 150 grader, gör att smutsen försvinner och att bakterier, kvalster och liknande dör, säger Peter Lundell och fortsätter:

– Nu är nivån på renheten högre vilket gör det enklare för städaren att hålla efter. Och den låga vattenförbrukningen och de färre inköpen av rengöringsmedel gör att vi sparar både miljö och pengar, säger han.

*) Genomsnittlig vattenförbrukning på samtliga Scandichotell 2010.

För mer information, kontakta:

Peter Lundell, Housekeeping Manager, Scandic Anglais:
T: 08 – 517 340 00

Susanne Hellman, produktansvarig för hotell på Svanen:
T: 08 – 55 55 24 42