Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkt person

När Therése Sjöberg 2002 skulle tatuera sig ville hon ha ett motiv som hon kunde stå för. Till slut bestämde hon sig för att sätta Svanen på ryggen. Ett självklart val för en utbildad miljövetare som alltid letar efter miljömärkta produkter när hon handlar.

Det känns nästan oförskämt att be Therése Sjöberg ta av sig jackan och visa upp sin svan som hon i sju år har haft intatuerad på ryggen. Trots att solen inte har några problem att bryta igenom de få moln som den här dagen ligger över parken mitt emot järnvägsstationen i Norrköping är ändå höstkylan högst påtaglig. Vinterjacka känns som ett minimikrav för att hålla förkylningar på avstånd.

Men ryktet om att en tvättäkta Svanenmärkt person faktiskt existerar gör att artigheterna får vänta. Och mycket riktigt sitter Svanens välkända symbol en bit nedanför Theréses nacke, helt i svart och något större än en femkrona.

– Det är väldigt många som kommer fram och undrar och frågar varför jag valde Svanen när jag skulle tatuera mig, säger Therése. Det blir en del gliringar helt klart.

När SIFO 2007 frågade 1 000 personer om miljömärkningar kände hela 97 procent till Svanens märke. Och till och med på en bar under Thailandssemestern var det folk som igenkännande kommenterade hennes tatuering. Men gliringarna och frågorna var väntade och miljö är något hon gärna tar en diskussion kring.

– Både jag och min man är utbildade miljövetare och privat umgås vi också en hel del med andra miljövetare som vi pluggade med. Visst kan det vara kul och intressant att diskutera med redan frälsta men valet av tatueringsmotiv har gjort att jag kan hamna i en miljödiskussion med vem som helst.

Utbildningen och det stora intresset för miljö kombinerar hon i dag i sin yrkesroll som miljöhandläggare på Transportstyrelsen i Norrköping där det främst är flygets miljöpåverkan som upptar hennes tid.

– Det är så lätt att klanka ner på flyget eftersom det ofta handlar om någon slags lyxkonsumtion. Men skulle alla ställa bilen lite oftare skulle man göra miljön en större tjänst än om man avstod från att flyga på semestern, säger Therése Sjöberg.

Men det är ingen fördömande miljövetare som Svanen träffar över en kopp te den här höstförmiddagen. Enligt Therése behöver man inte bli någon slags miljöfanatiker om man bestämt sig för att leva lite mer miljöanpassat. Mottot är: Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

– Jag tror det kan räcka med att vara lite mindre egoistisk och det säger jag inte bara för att jag nyligen har fått barn. Det har hänt så otroligt mycket med vår jord under de senaste 100 åren – men 100 år är ju ingenting! Det är verkligen dags att börja tänka lite mer på vår planet.

Kan du tänka dig att tatuera dig igen?

– Jag har aldrig varit främmande för att tatuera mig men det var viktigt att kunna stå för märket. Jag kanske kunde bli den första KRAV-märkta personen också.

Namn: Therése Sjöberg
Ålder: 31 år
Yrke: Miljöhandläggare på Transportstyrelsen i Norrköping
Äter: Allt
Lyssnar på: Ljudböcker är min nya stora passion. En hel del deckare men just nu lyssnar jag på Harry Potter och Sagan om Ringen
På fritiden: Sonen Ola, 1 år, tar nästan all min tid. Men när jag hinner arbetar jag en del med smycken. Jag rider också mycket och är med i en kabarégrupp på jobbet .