English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Tuffa krav – för dig och planeten

Tuffa krav – för dig och planeten

Har du också insett att köp-och-släng inte är rätt väg att gå? Bra, då är vi överens! Att konsumera med måtta, att välja hållbart – både med tanke på miljö och livslängd – och att se över sina dagliga val, det är vad vi står för!

För när vi alla gör det, då kan konsumtion göra skillnad. Många små handlingar ger stor effekt. Med konsumentmakt kan vi till och med förändra hela branscher! Svanen har till exempel varit med och fått bort farliga kemikalier från tryckeribranschen. Och har du tänkt på att det är svårt att hitta ett tvättmedel som INTE är miljömärkt – så var det inte för 30 år sedan, när Svanen startades.

Syftet med Svanen är att den ska vara svår att få, men lätt att välja. Våra krav utgår från ett livscykelperspektiv. Men det menas att vi ser på miljöpåverkan på allt ifrån råvaror och tillverkning, till användning och vad som händer när produkten har gjort sitt och ska återvinnas. Om man t.ex bara ställer krav på råvaror kan ett miljöproblem flyttas från råvaror till tillverkning och det vill vi inte.

Några områden som är viktiga att ställa krav på är kemikalier, biologisk mångfald, vattenförbrukning, energianvändning, råvaruutvinning, återvinning och återanvändning, resursanvändning och utsläpp. Alla dessa områden finns med i de 12 hållbarhetsmålen för Agenda 2030.

Vi ställer inte bara miljökrav

Hälsa och kvalitet är också viktiga områden för oss att värna om. En Svanenmärkt produkt ska inte bara var snäll mot miljön - den ska så klart också vara snäll mot den som använder den. Det här är extra viktigt när det gäller produkter för barn, som är extra känsliga för farliga kemikalier. Men även för hudvård, möbler, målarfärg och annat vi omger oss med. Och när det gäller till exempel kläder och leksaker, där tillverkningen oftast sker i länder utanför Europa, ser vi till att de som jobbar med att tillverka prylarna ska ha en god arbetsmiljö.

Vill du veta mer om Svanen och Agenda 2030? Klicka på knappen här under.


Svanen och Agenda 2030

Lär dig mer här!