Hoppa till innehåll
English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Cirkulärt i fokus för Svanenmärkta kläder

Cirkulärt i fokus för Svanenmärkta kläder

Svanens nya krav för kläder och andra textilier tar ett cirkulärt grepp med fokus på produktdesign, kvalitet och livslängd.

Enligt EU är textilindustrin den fjärde mest klimat- och miljöskadliga sektorn. Behovet av att minska miljöpåverkan är stort.

Närbild på insidan av en jeansbyxa med en svanenmärkning på
– Svanen kommer nu med tuffare krav på textiltillverkare eftersom behovet av omställning för branschen är akut. Nu är det viktigt att branschen antar utmaningen och använder de verktyg som finns. Allt fler vill göra medvetna val och det bästa valet är förstås att konsumera mindre. Men också att göra rätt val när du väl måste handla, säger Ulf Eriksson, produktansvarig för kläder, textilier och läder på Miljömärkning Sverige.

Nu måste tillverkarna även mäta hur mycket mikroplast som sprids från syntetiska textilier. Detta görs med en standardiserad testmetod och värdena ska på sikt bli underlag till ett gränsvärde. Enligt Ecotextile News är Svanen först med att ställa krav när det kommer till mikroplast.

De nya kraven tillåter inte bränning eller dumpning av kläder som inte är sålda. Tillverkare ska även rapportera till Svanen vad de gör med överskottsprodukterna.

Svanenmärkta kläder och textilier innebär:

  • Tillverkade av fibrer som, med få undantag, antingen är ekologiska, återvunna eller baserade på förnybara råvaror.
  • Tygets kvalitet, inklusive krympning/töjning, färgbeständighet och styrka testas.
  • Omfattande krav på alla kemikalier som används i textilproduktionen. Det är bland annat tuffa krav på ämnen som är allergiframkallande, cancerframkallande, som kan skada vår fortplantningsförmåga eller arvsmassa. Flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen (PFAS etc) och antibakteriella tillsatser, inklusive nanopartiklar, är förbjudna.
  • Att FN:s utökade kärnkonvention (ILO) om arbetstagarrättigheter följs.
  • Effektiv användning av vatten och energi, eventuellt egen produktion av solenergi i textilproduktion, dvs implementering av ett minimum av BAT (bästa tillgängliga teknik).

Välkommen på webbinarium

Vi berättar om de nya kraven och hur man ansöker om Svanenlicens. Välj den tid som passar dig bäst och anmäl dig på någon av länkarna.

För varumärkesägare

Anmöl dig här

För tillverkare

Anmäl dig här

Fakta om textilproduktion och nordisk konsumtion

  • Tillverkning av kläder och andra textilier tillhör en av världens största industrier.
  • Textilproduktionen nästan fördubblades mellan 2000 och 2015. Konsumtionen av kläder och skor förväntas öka med 63 % till 102 miljoner ton år 2030. (Källa: EU:s textilstrategi).
  • EU bedömer att textilsektorn är den fjärde mest klimat- och miljöpåverkande ur ett globalt livscykelperspektiv. Textil är det konsumtionsområde som har den tredje största förbrukningen av vatten och mark och är den femte största när det gäller användning av råvaror och utsläpp av växthusgaser. (Källa: Europeiska miljöbyrån).
  • Ca 2 500 olika kemikalier används i textilproduktion. 1 150 av dem är klassade som farliga, enligt Kemikalieinspektionen (Källa: Nordiska ministerrådet).
  • I genomsnitt köper varje nordisk medborgare 13–16 kilo nya textilier om året

(Källa: Nordiska ministerrådet)

Vid frågor;

Kontakta: Ulf Eriksson, produktansvarig Kläder, textilier och läder Ulf.eriksson@svanen.se 08-55 55 24 44