English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Lägg näsan i blöt

Lägg näsan i blöt

Hej förkylningstider! Är du liksom många andra just nu snorig? En bra pappersnäsduk är i så fall guld värd. Du vill säkert ha en näsduk som är mjuk för att skona huden runt näsan. Och den måste absolut vara hållbar nog, så att den inte löses upp och går sönder i första taget. Men har du tänkt på att en pappersnäsduk kan innehålla hälsofarliga ämnen till exempel? Nja, det kanske inte är det första du tänker på när din näsa rinner.

Ä du däppt? Full fräs i en Svanenmärkt pappersnäsduk så blir det snart bättre.

Vi har kikat närmare på två olika test. Tidningarnas Telegrambyrå gjorde nyligen ett, icke vetenskapligt, test av pappersnäsdukar. Då fick Svanenmärkta Lambi högst betyg, tätt följt av ICA basic, som även det är Svanenmärkt. En panel på fem personer testade och betygsatte åtta olika sorters pappersnäsdukar i fickformat utfirån mjukhet, doft och paketets utformning och uppsugningförmåga.

Ett tidigare test av Tidningen Råd&Rön (2019), som tittade närmre på själva innehållet i pappersnäsduken, visade att inga oönskade kemikalier fanns och att nivåerna för bakterier var låga. Däremot låg det sämre till med innehållsförteckningarna som ofta vara bristfälliga. Att veta vad materialet består av är bra, men visar inte hela sanningen. Det finns även tillsatsämnen i näsduken som till exempel gör den mer hållbar mot väta och ger dess färgton, kemiska ämnen som inte står med i innehållsförteckningarna.

Så hur vet man vilka pappersnäsdukar man ska välja?

– Som konsument kan man titta efter om varan är märkt med någon av de hälso- och miljömärkningar som finns, som till exempel Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval med flera. De har genomarbetade kriterier och ställer höga krav på produkterna som får använda deras märkning, säger Erik Gravenfors som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen till Råd&Rön.

Bryt en vana, börja svana!

Vi håller med Erik Gravenfors såklart och uppmanar dig att flytta handen vid butikshyllan från den produkt du av ren vana brukar köpa till Svanen- eller EU-Blommanmärkta pappersnäsdukar när du ska handla. De är ett bättre alternativ både för din hälsa- och för miljön. Och du slipper vara kemist för att göra hållbara val.

Varför då? Jo…

• De består av fibrer från hållbart skogsbruk och/eller returpapper

• Låga utsläpp till luft och vatten vid tillverkning

• Låg energiförbrukning och begränsad kemikalieanvändning vid tillverkning