Gotländsk hängmörad biff med rödbetspuré, toppmurklor, ansjovis och savoykål. Ett segerrecept? Det hoppas i alla fall Fredrik Lagberg från Svanenmärkta Görvälns slott, som på onsdag tävlar i finalen av Årets Kock.
– Jag har drömt om det här ända sedan jag blev kock, säger han.
Fredrik LagbergNär Fredrik Lagberg – till vardags kock på Svanenmärkta Svenska Möten-anläggningen Görvälns slott utanför Stockholm – vann semifinalen i Malmö stod det klart: Biljetten till finalen av Årets Kock var bokad och barndomsdrömmen var ett faktum. I semifinalen ställdes 26-åringen från Skokloster mot betydligt mer rutinerade kockar, med både semifinaler och finaler på sina CV:n. Men trots att han aldrig varit i final själv infann sig aldrig några tävlingsnerver i finalen, säkert mycket beroende på att han inte är någon duvunge när det gäller att tävla i matlagning.
– Jag älskar verkligen att tävla. Dels är det spännande att mäta sig mot andra duktiga kockar men att laga tävlingsmat bryter också av mot vardagen på ett skönt sätt. Det blir ett helt annat fokus, säger han.
I finalen ställs han inför två moment – dels ska den egenkomponerade rätten gotländsk hängmörad biff med rödbetor, toppmurklor, ansjovis, savoykål, dill och gräddfil tillagas men också en helt ny maträtt, bestående av råvaror han får se först när tävlingen startat, två rätter för 14 personer på fem timmar.
– Jag är väldigt nöjd med min rätt. Jag gillar svenska smaker och de här fungerar väldigt bra tillsammans. Men jag gillar också momentet med råvarukorgen, det gallrar ut lite grann och gynnar de verkligen kreativa kockarna.
I tävlingen Årets Kock strävar man efter att alla grönsaker, kött- och mejeriprodukter ska vara ekologiska eller KRAV-märkta och komma från svenska producenter. För Fredrik Lagberg, som förutom på Görvälns slott kom i kontakt med Svanen även på sin förra arbetsplats, Thoresta Herrgård, är det rätt självklart att i första hand arbeta med ekologiska- och närproducerade livsmedel.
– Jag försöker tänka på miljön så mycket som möjligt när jag lagar mat. Vi kockar kommer framför allt i kontakt med miljöarbete när det gäller avfallssortering och att man tänker till lite med el-användningen.
– Men jag försöker också använda så mycket ekologiska och lokala råvaror som möjligt. Givetvis måste kvalitén få gå först men med seriösa odlare och uppfödare på nära håll finns det i dag ingen anledning att flyga in råvaror runt halva jorden.