Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Frågor och svar för dig som vill Svanenmärka nya byggnader, generation 4

Frågor och svar för dig som vill Svanenmärka nya byggnader, generation 4

Här samlar vi vanligt förekommande frågor som rör generation 4. Hittar du inte svaret på din fråga, kontakta oss via hus@svanen.se. Tänk på att tydligt ange vilken generation din fråga rör.

Du vet väl om att vi håller kurser för att bli Diplomerad Svanensamordnare i byggprojekt? Det kommer erbjudas tillfällen som fokuserar på övergången mellan generation 3 och generation 4, samt renodlade inom generation 4. Läs mer eller gör en intresseanmälan här.


Allmänna frågor

  • En generation 4 version av produktmatrisen publicerades här i samband med öppningen av ansökningsportalen Nordic Ecolabelling Portal, NEP, samt Supply Chain Declaration Portal, SCDP.

    Produktmatrisen uppdateras med jämna mellanrum för att på bästa vis besvara frågor som;  "Vilka krav gäller för detta material eller produkt?" och "Bör den här produkten deklareras i SCDP?"
     

  • Sammanfattningsvis allt om klassas som bostäder, utbildningsbyggnader, kontorsbyggnader, specialbostäder för personer i behov av vård och service, mottagningar och kliniker, hotell och byggnader för annan övernattning, konferensbyggnader samt kommersiella ytor i någon av de andra byggnadtyperna (max 25% av byggnadens yta). Mer detaljerad info i avsnitt ”Vad kan svanenmärkas” i kriteriedokumentet. (2024-03-01)

  • Var står Svanen i förhållande till EU:s taxonomi?

    Taxonomins krav på nybyggnation är i stora drag uppdelade i 1) de tekniska screeningskriterierna för väsentligt bidrag och 2) Do-NO-Significant-Harm-kriterierna (inte orsaka betydande skada). Svanens krav är samordnade med de tekniska screeningkriterierna för väsentliga bidrag till begränsningen av klimatförändringar i EU:s taxonomin bilaga 1 för uppförande av nya byggnader (gäller SE, FI och DK).

    Det råder generellt sett stor osäkerhet om hur kraven i EU:s taxonomi ska tolkas och hur man dokumenterar efterlevnad av taxonomin. Därför kan det i dagsläget inte garanteras att en Svanenmärkt nybyggnad uppfyller EU:s taxonomin. Det innebär att ansvaret för dokumentation av efterlevnad av EU:s taxonomi enbart vilar på det företag som kommunicerar det. Tolkningar av EU:s taxonomikriterier är ytterst en uppgift för nationella myndigheter eller andra officiellt utsedda organ.

    Med det i åtanke är den övergripande strategin för att implementera EU:s taxonomikriterier i Svanenmärkt byggande följande för den nya generationen 4 och nästa generation 5:
     
    • Generation 4: Implementera de tekniska screeningkriterierna för väsentligt bidrag till begränsningen av klimatförändringar som obligatoriska krav i alla länder där det är möjligt.
    • Generation 4: Implementera "Do-No-significant-harm"-kriterierna (DNSH-kriterierna), som anses relevanta och rimliga, och där den delegerade akten är relativt tydlig med vad som krävs för att uppfylla kravet.
    • De sociala minimigarantierna som definieras i EU:s taxonomi bedöms inte eller omfattas inte av dessa kriterier.
    • Generation 5 (nästa generation): Arbeta för att Svanenmärkt nybyggnation kan bli ett verktyg för att dokumentera efterlevnad av EU:s taxonomi genom väsentligt bidrag till begränsningen av klimatförändringar.


    Gröna bolån

    Det är certifikatet som bevisar att byggnaden är svanenmärkt, och bankerna ställer krav på att få se certifikat. I generation 4 ställs inte krav på att rapporten från slutbesiktning ska skickas in, vilket ofta har dröjt till efter inflyttning. Under förutsättning att alla krav är uppfyllda, godkända och kontrollerade vid inflyttning så kan certifikatet utfärdas.

    Till syvende och sist är det bankerna, kommunerna och myndigheterna själva som väljer att godta ett påstående om att byggnaden ska uppfylla EU-taxonomins krav. Svanens kriterier är så långt som möjligt anpassade för att det ska gå smidigt att bygga i enlighet med EU-taxonomin samtidigt som man siktar på en Svanenmärkning, men det gäller bara för de delar av byggnaden som Svanen ställer krav på. Svanen har dialog med framför allt bankerna eftersom de ställer ut gröna bolån och byggnadskreditiv, och många banker gör det på basis av en Svanenmärkt byggnad. Huruvida bankerna kommer kräva taxonomiuppfyllnad verkar inte helt klart ännu, och det varierar förmodligen mellan olika banker. (r.2023-06-15)

  • Kriteriedokumentet skrevs ursprungligen på engelska. Om den svenska (eller någon annan) översättning är oklar eller tvetydig, bör den engelska ursprungliga kriterietexten alltid konsulteras. Dessutom förklarar bakgrundsdokumentet mer om resonemanget bakom varje krav. Kriteriedokument och bakgrundsdokument finns tillgängliga här. 

  • Licensansökare som ansöker efter den 28 februari 2023 med planerad byggstart före den 30 september 2024 kan ansöka enligt Generation 3. De bör slutföra sin certifiering i Generation 3 senast den 30 september 2026. Om ett projekt försenas med start eller slut kan detta vara en anledning till att förlänga projektets möjlighet att bygga enligt Generation 3 även efter den 30 september 2026. Nordisk Miljömärkning kommer att behandla varje fall individuellt. Preliminärt öppnar ansökan mot Generation 4 den 15 maj 2023. 

  • Vi kommer att ta fram informations- och utbildningsmaterial för producenter och hur de ska deklarera sina produkter i SCDP, materialet kommer att publiceras på hemsidan. Det är dock även fortsättningsvis licensansökarnas ansvar att meddela producenter att de behöver lista produkter som ska användas i deras projekt och säkerställa att de blir listade. (2023-04-14)

  • Svanenmärket utvärderar och skärper kontinuerligt kraven på respektive produktgrupper för att säkerställa att kraven ställs utifrån den senaste kunskapen och utvecklingen på marknaden.
    Kraven för produktgruppen tas fram i en öppen process i samråd med experter från näringsliv, miljöorganisationer och myndigheter. De nya kraven har varit på offentlig remiss, där berörda parter har haft möjlighet att lämna synpunkter. Nordisk Miljömärkning använder synpunkterna från remissen för att säkerställa krav som är relevanta, ambitiösa och realistiska.
    Svanenmärket lanserade de första kraven för nybyggnation redan 2008 och sedan dess har kraven kontinuerligt skärpts. Senast med generation 4, som just har lanserats. (2023-05-09)
  • I den senaste revideringen av Svanens kriterier har det varit särskilt fokus på att uppdatera och utveckla nya krav inom klimat, biologisk mångfald och cirkulär ekonomi. Den handlar bland annat om nya klimatkrav för stål, aluminium och cement, klimatberäkning för byggnaden, krav på kartläggning och förbättring av byggarbetsplatsens biologiska mångfald samt strikta krav på hantering, sortering och materialåtervinning av byggavfall. Samtidigt har det varit fokus på att upprätthålla de strikta kemikaliekraven på byggmaterial.
    Definitionen av vilka byggnader som kan miljömärkas utökas så att den även omfattar kontorsbyggnader. (2023-05-09)
  • Svanenmärkningen är en holistisk miljömärkning. Det innebär att man tittar på alla relevanta miljöparametrar under hela husets livscykel när krav tas fram. Detta tillvägagångssätt säkerställer att kraven ställs där de gör störst skillnad för miljön. Därför är Svanenmärket ett kraftfullt verktyg för att uppföra byggnader som är ett bättre val för miljön, klimatet och de människor som ska bo eller vistas i byggnaden.
     
    Svanens krav främjar en cirkulär ekonomi, effektiv resursanvändning och biologisk mångfald – samt minskar klimatpåverkan och användningen av skadliga kemikalier. De främjar också byggnader med bra inomhusklimat och hög kvalitet.
    Fler fördelar med byggnader som uppförs enligt Svanens nya krav:
     
    • En låg energiförbrukning i användningsfasen (förbrukningen är minst 10 % bättre än NZEB, dvs. nära nollenergibyggnader)
    • Har ett bra inomhusklimat med krav på t.ex. fuktskydd, dagsljus och minimering av skadliga kemikalier.
    • Uppfyller stränga krav på miljö- och hälsoskadliga ämnen i både byggmaterial och kemiska produkter.
    • Uppfyller krav som bidrar till att främja en cirkulär ekonomi. Till exempel säkerställer en materialloggbok spårbarhet av de material och kemiska produkter som används i byggandet, precis som hårda krav på byggavfall främjar återanvändning, återvinning och annan materialåtervinning.
    • Har genomfört åtgärder för att bevara och förbättra den biologiska mångfalden på byggarbetsplatsen. Dessutom ska virket i husets konstruktion komma från ansvarsfullt skötta skogar och vara lagligt avverkat.
    • Har en hög byggkvalitet, vilket bl.a. säkerställs genom krav på fuktkontroll och kontroll av byggprocessen.
  • Kommersiella ytor i någon av byggnadtyperna som omfattas (dock max 25% av byggnadens yta) kan Svanenmärkas. (nytt från kriterieversion 4.3) (2024-03-01)

  • Det betyder att dessa byggnader ska uppfylla samtliga (relevanta) krav. (2023-04-26)

  • Se kriteriedokumentet s. 5:
    Utbildningsbyggnader, däribland förskolor, grundskolor, universitet och
    andra skolor för högre utbildning.
    För gymnastik- och sporthallar som byggs i samma projekt som en
    utbildningsbyggnad gäller följande:
    a) Gymnastik- och sporthallar som är en integrerad del av
    utbildningsbyggnaden ska ingå i licensen och uppfylla kraven.
    b) Gymnastik- och sporthallar som är en fristående byggnad kan ingå i
    licensen och måste då uppfylla kraven.
    (2023-04-26)
  • Hissar är undantagna kraven, läs mer i kriteriedokumentet under rubriken "Följande omfattas inte av något krav". (2023-04-26)

  • Det har att göra med olika klassificeringar i de nordiska länderna. I Sverige är detta mycket riktigt inget problem. Det går alltså utmärkt att Svanenmärka en sommarstuga om den uppfyller samtliga krav. (4/26/2023)

  • Nej, lekplatsutrustning omfattas enbart av krav O29 Förbjuda träslag samt loggbokskravet. Denna typ av produkter ska inte deklareras i SCDP.(2024-04-11)

  • Detta hanteras genom krav O43 (nytt från kriterieversion 4.3.) (2024-03-01)

O3 Byggnadens energibehov

  • Inga undantag ges för små uppvärmda byggnader. Dock behövs ingen energiberäkning för byggnader som inte värms till mer än 10 grader. (2023-06-15)

  • Energideklaration är samma som man måste upprätta för försäljning av byggnaden, på relationshandling eftersom EU-taxonomin skriver "as built Energy Performance certificate", alltså på beräknade värden. (2024-03-01)

O5 Energieffektiva vitvaror

  • Det är det lägsta som gäller, i detta fall klarar kombimaskinen inte kravet då den har energiklass E. (2023-05-04)

O6 Klimatberäkning

  • Med klimatdeklarationen menas själva deklarationen, alltså beräkningen är det vi eftersöker och som ska dokumenteras för Svanenmärkning. (2024-03-01)

  • Under 5000 m2 är det precis samma klimatdeklaration som också lämnas in till Boverket. Den skickas med fördel in till Svanen samtidigt som den skickas till Boverket. Boverket rekommenderar följande: "Deklarationen bör i möjligaste mån spegla den slutligt uppförda byggnaden (jfr prop. 2020/21:144, sid. 26). Den slutgiltiga beräkningen av klimatpåverkan görs lämpligen vid ett sådant skede att den speglar den slutligt uppförda byggnaden" (https://www.boverket.se/sv/klimatdeklaration/gor-sa-har/faststall-tidpunkt/ 11/04/2023). För en byggnad 5000 m2 eller mer kan samma princip följas, om inte nya officiella tolkningar av EU-taxonomin tillkommer. (2023-06-15)

  • Se tabell 11 i Level(s) user manual 2 , det är vad EU-taxonomin hänvisar till. (2023-06-20)

  • Gränsen på 5000 kvm gäller per byggnad, ej per projekt. (2024-03-01)

  • Klimatdeklarartion för byggnader över 5000 m2 behöver uppfylla LEVEL(s) metodik. Är byggnaden mindre än 5000 kvm så ska klimatdeklaration göras enligt Boverkets riktlinjer. (2024-03-01)

  • En klimatdeklaration ska lämnas per byggnad, om det finns ett garage ska även den ingå i klimatdeklarationen. Om garaget eller gemensamma ytor är sammanbyggt med flera byggnader får byggherren själv fördela klimatpåverkan per byggnad för garaget. (2024-03-01)

O7 Cement och betong

  • Bygger man inte i betong så är inte kravet relevant. Betong i grundkonstruktioner omfattas. (4/26/2023)

  • Ja, vi har diskuterat med betongindustrin. (2023-04-26)

O8 Stålproduktion

  • Nej, om de inte är bärande så ingår de inte. (2024-03-01)

  • Nej, plåt och räcken till balkonger anses inte var en del av den vertikala fasaden och omfattas inte av O8 och O9. (2024-03-01)

O9 Aluminiumproduktion

  • Nej plåt och räcken till balkonger anses inte var en del av den vertikala fasaden och omfattas inte av O8 och O9. (2024-03-01)

O10 Hantering av byggavfall

  • EU-kommissionen har angett att förberedelse för återanvändning, återvinning och annan materialåtervinning betyder att materialet inte ska gå till deponi eller förbränning. Svanen har därför valt att ställa krav på avfallsentreprenörens avsedda användning av materialet. För Sverige finns dock ett undantag för obehandlat trä som kan räknas som förberbett för återanvändning om det sorteras ut separat även om avsedd behandling är föbränning. Läs mer i kriteriedokumentet: krav O10 samt sektion 7.1.4.1 i kapitel 2. (2024-03-01)

  • Om det sorteras i efterhand är det ok. Totalt ska ni komma upp i 70 viktprocent sorterat och avsett för återanvändning, återvinning och annan materialåtervinning. (2023-06-15)

  • Nej, enligt Draft commission notice 19 deecember 2022:https://ec.europa.eu/finance/docs/law/221219-draft-commission-notice-eu-taxonomy-climate.pdf (2023-06-15). För Sverige finns dock ett undantag för obehandlat trä som sorteras ut separat. Läs mer i kriteriedokumentet. (2024-03-01)

O11 Avfallssortering inne i byggnaden

  • Det gäller inne i bostaden. (2023-05-09)

O12 Farliga ämnen i återanvända byggprodukter och material

  • Ja, experten kan vara en person hos ett företag som rekonditionerar och säljer vidare rekonditionerat byggmaterial men den personen behöver ha dokumenterad kompetens enligt kravet. (2024-03-01)

  • Ja, produktblad eller säkerhetsdatablad kan användas som verifikation om de är relativt nya och om innehåll och halter enligt bilaga 5 kan utläsas från dem. Det är alltid Nordisk Miljömärkning som beslutar om dokumentation i form av produktblad eller säkerhetsdatablad är tillräckligt eller om ett expertutlåtande krävs. (2024-03-01)

O21 Ytskikt

  • Det avser alla dörrar, både innedörrar och ytterdörrar. Väggfilm är (ofta självhäftande) plastfilm som sätts på väggar och glasytor. Tapeter i plast och plastmatta på väggar måste uppfylla kravet. Även tätskikt i badrum ska uppfylla kravet. (4/26/2023)

     

O26 Antimikrobiella ytbehandlingar

  • Projektet ska kontrollera med tillverkare/leverantör att produkterna som anges i kravet inte är behandlade med nanopartiklar eller biocider i syfte att uppnå en antibakteriell eller antiviral yta eller effekt. Mer information syftar på att Nordisk Miljömärkning kan kräva in ett produktblad eller liknande information från tillverkaren vid misstanke om att en produkt inte uppfyller kravet. Vi ser över möjligheter till förtydligande i kriteriedokumentet. (2023-04-14)

  • Bilaga 9 fylls i en gång per projekt där ni skriver under och bekräftar att ni kontrollerat att inga produkter som används i projektet innehållar nanopartiklar eller biocider. (2023-06-30)

  • Detta behöver kravställas tydligt i avtal och ett produktblad eller ifylld bilaga 9 kan vara ett bra komplement. (2024-03-01)

O27 Emissioner av formaldehyd

  • Kravet kommer att hanteras via SCDP. Det kommer att framgå av produktmatrisen. (26/04/2023)

  • Vi har lättare krav på de skivmaterial som byggs in i svanenmärkta hus för att det inte är produkten i sig som ska svanenmärkas. I de fall där skivmaterialet ska svanenmärkas ställer vi hårdare och fler krav på innehåll och produktion. (2023-04-26)

  • 1. Ja. Det har fallit ur tabelltexten och kommer skrivas in.
     
    2. Svanen har inte inte angett ett gränsvärde för EN 16516 i alla kategorier av skivor. Däremot kan en testrapport enligt EN 16516 användas för att uppfylla kravet om en oberoende tredjepart kan verifiera att resultatet kan räknas om till ett värde som ligger under gränsvärdet i EN 717-1.
     
    3. Enbart ett CARB-certifikat är inte tillräckligt. Då ska i så fall testresultetet konverteras till värden i EN 717-1 enligt ovan. (2023-06-15)
  • Nej det räcker inte med E1, utan de ska understiga våra satta emissionsvärden. Det är tillåtet att använda andra tester och certifikat än de som specificeras om en oberoende tredjepart kan verifiera att resultatet kan räknas om till ett värde som ligger under den aktuella kravnivån. (2023-06-15)

  • Vi ställer inte krav på mätning av emissioner på byggnaden i sin helhet utan ställer krav på emissioner av byggskivor i O27. För tillfället har Svanen inte möjlighet att säga att kravet automatiskt gör det möjligt att klara EU-taxonomins krav, även om begränsningar av emissioner från produkter förmodligen är en hjälp på traven. (2023-06-15)

O29 Träslag som inte får användas

  • Kriterierna för listan har inte förändrats. Listan uppdateras enligt listor från IUCN, CITES och Rainforest Foundation Norway. Ett par arter är exkluderade men främst har nya lagts till. Möjliga undantag och kraven för dessa finns specificerade i krav O29. (2023-04-14)

O31 Bedömning av den biologiska mångfalden

  • Urklipp från kriterierna: "Ekologirapporten ska göras av biolog/ekolog/landskapsarkitekt eller person med
    likvärdig kompetens och med erfarenhet av kartläggning av biologisk mångfald på
    projektområden/tomter" (4/26/2023)

O33 Förvaltningsplan för biologisk mångfald

  • Det står inte specificerat i O33 vem som ska göra förvaltningsplanen men fördelaktigt om det är en ekolog eller landskapsarkitekt. Antingen en person som har skrivit ekologirapporten eller en person som har utformat utemiljöerna, förmodligen då med stöd av ekologirapporten. (2023-05-09)

O35 Dagsljus

  • Uppfyller projektet någon av de gränsvärdena så ska de utvärderas.
    För reflektansvärden skall referens anges. T.ex. för väggfärg.

  • Svanen kontrollerar inte DF i sovrum. (4/26/2023)

  • Samtliga gemensamma boendeutrymmen ska uppfylla DT 1%, dvs både kök och vardagsrum. (2023-04-26)

  • Som utgångspunkt, ja. Om planlösningen är utformad så att matlagningsdel och matplats är avskiljda från varandra kan matlagningsdelen undantas. I öppen planlösning mellan vardagsrum och kök/matplats ska hela ytan klara kravet. (2023-05-04)

  • Vårdboende räknas som specialbostad och har samma krav som övriga bostäder. Observera att specialbostäder även omfattas av O36. (2024-03-01)

  • DF Median 0,8 kan accepteras av andra certifieringssystem och även av många byggnadsnämnder runt om i landet. Svanen behåller i generation 4 (krav O35) kravnivån 1,0% men inför en möjlighet att istället beräkna illuminansnivå, då är kravgränsen 120 lux. Omfattningen är ändrad och alla gemensamma ytor i bostäder omfattas.

    Observera att dagsljuskravet skiljer sig åt mellan bostäder och utbildningsbyggnader samt kontor.

    (2023-06-30)

O42 Entreprenörens system för egenkontroll

  • Intentionen med kravet är att definiera kontrollnivåer och frekvens av kontroll. Här behöver man alltså identifiera vilka delar av organisationen som behöver finnas i egenkontrollsystemet, samt vem som kontrollerar vad. Avsikten med att skriva in konsulter var att komma åt att många roller besöker bygget bara ett par gånger, för att se till sin del. Dessa skulle kunna vara konsulter inklusive rådgivare, som följer upp fukt, lufttäthet, akustik m.m. (2023-05-04)

  • Nej, det behövs inte längre. (2023-06-15)

P2 Vattenbesparande sanitetsarmaturer (utbildnings- och kontorsbyggnader)

  • Ja. (2023-06-15)

P3 Energieffektiva och vattensparande sanitetsarmaturer och tekniker

  • Ja. (2023-06-15)

P6 Kvalitetssäkring av klimatberäkning

  • Nej, mer detaljerade beräkningar krävs för att få en bra jämförelse. Intentionen med kravet är att man ska upptäcka material eller konstruktioner med hög CO2-belastning redan tidigt i processen, för att kunna jobba med förbättringar. (2023-06-15)

  • Klimatdeklarationen/-beräkning ska baseras på EN15978 och utföras med antingen en nationell standard, en statligt godkänd metod eller enligt LEVEL(s).
    • Rådgör med den anlitade LCA-experten kring frågan hur man kan förutse skeden och vilka erfarenhetsvärlden som bör användas. För byggnader >5000 m2 ska LEVEL(s) följas men praktiskt tillvägagångssätt bör diskuteras med utsedd expert.
    • Är bygganden <5000 m2 är det okej att gå efter Boverkets riktlinjer för vilka livscykelskeden som ska tas med.

  • Nej, det behöver vara personer från olika företag. (2024-03-01)

P7 Bedömning av risker i ett klimat i förändring

  • Ja, det är okej. (2024-03-01)

P9 Bränslebegränsningar på byggarbetsplatsen

  • Ja, konvertering är okej. Redovisa hur konverteringen gjorts och vilken källa som använts. (2024-03-01)

  • Ja, träpellets räknas som biobränsle. (2024-03-01)

  • Ja, det går bra att börja torka ut delar av en byggnad, t ex ett trapphus, så länge den aktuella delen har ett åtminstone provisoriskt tätt klimatskal. (2024-03-01)

  • Utgå från beräknat behov av uppvärmning, uttorkning, el till maskiner och övrig, el. Uppskattningar kan göras men ska motiveras. (2024-04-11)

P10 Maskiner på byggarbetsplatsen

  • Kravet gäller för tidsperioden från påbörjandet av markarbeten till avslutandet av byggprojektet. (2024-03-01)

  • Det går bra att räkna in den obligatoriska andelen förnybart bränsle som finns inblandad. En arbetstimme på blandat bränsle ger då motsvarande procentandel av en fossilfri arbetstimme. (2023-06-15)

  • Kravet gäller för tidsperioden från påbörjandet av markarbetena till avslutandet av byggprojektet. Läs mer i kriteriedokumentet och rådfråga din handläggare ang avgränsning i specifika projekt. (2024-03-01)

P14 Återtagningssystem

  • Det ger inte poäng, se bakgrundsdokumentet s. 52. (2023-05-04)

  • Nej. (2023-06-15)

  • Nej, materialet ska ha använt en gång redan. Syftet med kravet är att främja återbruk så nytt, oanvänt material ger inte poäng. (2024-03-01)

P15 Återanvända byggprodukter och material

  • Material som har använts någon annan stans och sedan demonterats, som används igen utan några större förändringar. Att bara flytta nyproducerat material mellan byggen ger inte poäng. Läs mer om definitioner i Kapitel 11 Definitioner i kriteriedokumentet. (2023-04-26)

  • Nej, materialet ska ha använt en gång redan. Syftet med kravet är att främja återbruk så nytt, oanvänt material ger inte poäng. (2024-03-01)

  • Totalen ska räknas som total mängd material som behövs för att täcka den aktuella kategorin. Ex: om en fasad består av 25% tegel och 75% trä där allt tegel är återbrukat men inget av träpanelen är återbrukad blir andelen återbrukat för fasad 25%. (2024-03-01)

P17 Förnybar stomme, fasad eller innerväggar

  • Delar som annars skulle varit i stål eller betong. Reglar och i förekommande fall träskivor. Alltså kan man få poäng om bärande väggar är byggda med bärande system i t ex träreglar eller KL-trä. Eventuell isolering och gips behöver inte räknas in. (2024-03-01)

Supply Chain Declaration Portal, SCDP

  • De kommer behöva deklareras igen i SCDP för att säkerställa att de uppfyller kraven i generation 4. Materialtillverkare som har produkter i HPP, vilka generation 4 ställer krav på, har kontaktats. 

    HPP används för att verifiera materialkraven i generation 3. SCDP används för att verifiera materialkraven i generation 4. (2023-04-26)

Utbildning och information

  • Gör en intresseanmälan på https://www.svanen.se/hus/diplomerad-svanensamordnare-i-byggprojekt/ under "Anmäl dig till utbildningen här". Skriv Företagsförlags utbildning innan ditt namn om ni är intresserade av att vi kommer ut och håller en utbildning anpassade till ert företags förutsättningar. (2023-04-26)