English
Favoriter
  1. Svanenmärkta kyrkljus lagom till allhelgona

Svanenmärkta kyrkljus lagom till allhelgona

Lagom till allhelgonahelgen blir Liljeholmens och Skånska Stearinljusfabriken AB först ut med att Svanenmärka sina kyrkljus. Svanenmärkningen innebär att ljusen är giftfria och klimatsmarta. Kyrkorna är en betydande inköpare av ljus. En stor leverantör som Liljeholmens levererar mer än 130 000 förpackningar med kyrkljus per år till kyrkor runtom i Sverige.

Under allhelgonahelgen minns och uppmärksammar vi våra bortgångna nära och kära lite extra genom att tända ljus på gravar och i kyrkan. Det är en fin tradition, men det kan även vara skadligt för miljön och människan. Många av ljusen i Sverige är tillverkade av paraffin som, precis som olja och bensin, bidrar till växthuseffekten. Svanenmärkta ljus måste innehålla förnybara råvaror till minst 90 procent, och de måste även klara av flera olika krav för miljö, hälsa, kvalitet och säkerhet.

­­­­­­– Det är jättebra att det nu finns Svanenmärkta ljus för offentliga platser som kyrkor. Där samlas många människor, så det är viktigt att luften är hälsosam att andas in, säger Josephine Jansson, ansvarig för ljus på Miljömärkning Sverige.

Liljeholmens valde att Svanenmärka sina kyrkljus för att de vill att det ska vara enkelt att välja hållbart.

­– För Liljeholmens är märkningen ett stolt bevis på att vi som företag arbetar aktivt för en hållbar produktion och att våra produkter uppfyller Svanens tuffa villkor, säger Britta Palmqvist Hugosson, produktchef på Liljeholmens.

När Skånska Stearinljusfabriken AB fick sina kyrkljus godkända av Svanen fick de ett kvitto på att deras hållbarhetsarbete har gett resultat.

– Vi på Skånska Stearinljusfabriken AB är stolta över att kunna presentera våra Svanenmärkta stearinljus. Ljusen är ett bevis på att vårt aktiva miljöarbete har gett resultat och att vi lever upp till Svanens miljövillkor, säger Cecilia Wallin, vice VD på Skånska Stearinljusfabriken AB.

I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år, och genom att välja Svanenmärka ljus gör du en god gärning både för miljön och människan. Sedan tidigare finns flera sorter av Svanenmärkta ljus