Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svana dina batterier

Svana dina batterier

I väskan, under diskbänken i skrivbordslådan- vem har inte batterier som ligger och dräller hemma? Sammanlagt har vi svenskar 6 000 ton gamla batterier i våra hem, ungefär 7 kg per hushåll. Dags att ändra på det eller hur?

Inzoomade batterier

– Släng dem inte i soporna, då förgiftar du naturen. Och det som är bra för miljön är bra för dig och din hälsa. Så svana dina batterier, ta med dem till batteriåtervinningen, säger Richard Harbrecht, rådgivare på Miljömärkning Sverige och ansvarig för batterier.

Tre tungt laddade skäl till att svana batterier

  1. Återvinningsbara: Uppladdningsbara batterier, till exempel de som görs av litium, går att återvinna till 90%. Ta dem till en återvinningscentral eller en miljöstuga. Engångsbatterier är svårare att återvinna i lika hög grad. * Lägg dem i en batteriholk så tas de om hand på bästa sätt för miljön.
  2. Miljöfarliga: I vissa batterier finns det miljöfarliga tungmetaller. Slänger du ett batteri som innehåller kvicksilver, bly eller kadmium i soporna, går alltså tungmetallen ut i luften när soporna bränns, och sen vidare in i ekosystemet till djur och natur. Där stannar de kvar, så om du äter kött eller fisk så förs tungmetallerna över till din kropp. **
  3. Konfliktskapande: När jordens mineraler tar slut tar de slut. På vissa ställen i världen förekommer utvinning av så kallade konfliktmineraler som utvinns illegalt, under usla förhållanden, bland annat för att finansiera krig. Två exempel är kobolt och tantal, ämnen som finns i din smartphone.
Batterier

Minska batterisvinnet

Det finns Svanenmärkra batterier som uppfyller både miljökrav och sociala krav. Ett vanligt problem som leder till resursslöseri och ”batterisvinn” är att engångsbatterierna ligger för länge på hyllan i affären och förlorar sin laddning. Därför innehåller Svanens krav en ”datummärkning” som förenklar för att du som konsument ska kunna se att batteriet inte är för gammalt när du köper det i butiken.

Kraven för Svanenmärkta engångsbatterier omfattar bland annat:

  • låga gränsvärden för tungmetaller, som kan förekomma som mycket små föroreningar.
  • förbud mot PVC i såväl batterier som förpackningar.
  • CSR-policy för att säkerställa ansvarsfull användning och inköp av begränsade råvaror och "konfliktfria" mineraler.
  • strikta testkrav på driftstid, hållbarhet, säkerhet och kvalitet.

Läs mer om kriterierna för Svanenmärkta engångsbatterier.

*Engångsbatterier är svåra att återvinna för den större delen av innehållet är kolbaserat ”den svarta massan”. Metallerna järn och zink som går att återvinna sitter främst i batteriets hölje.

**Bly finns till exempel i bilbatterier: 98 procent av innehållet ett bilbatteri går att använda till nya batterier och som energi. Kvicksilver finns i till exempel knappcellsbatterier och är så giftigt att kvicksilverbatterier ska fasas ut från batterimarknaden.

Fakta: Batteriatervinningen.se