Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Cleandax inte Svanenmärkt städbolag

I Göteborgsposten den 25 oktober 2010 beskrivs hur Cleandax, det städbolag som enligt tidningen misstänks ha anlitat svart arbetskraft, har en hemsida där det står att företaget är Svanenmärkt och där Svanens logotyp figurerar. Miljömärkning Sverige vill poängtera att Cleandax inte omprövade sin Svanenlicens som löpte ut den 30 juni 2010 och att Cleandax städtjänster därmed inte längre är Svanenmärkta.

Cleandax inte Svanenmärkt städföretag– Cleandax valde att inte ompröva sig mot de nya och skärpta kraven på städtjänster. Vi har varit i kontakt med företaget och bett dem ta bort Svanen från sin hemsida eftersom de fr o m den sista juni i år, då deras tidigare licens löpte ut, inte längre har en Svanenmärkt städtjänst att tillhandahålla, säger Cecilia Ehrenborg William, affärsområdeschef för Business to business på Svanen.

I de nya tuffare kraven som Svanen ställer på städbolag som vill Svanenmärka sina tjänster måste licensinnehavaren, genom dokumentation från Skatteverket och revisorer, bland annat bevisa att:

  • Företaget är moms- och arbetsgivaravgiftsregistrerat.
  • Företaget inte ligger efter med betalning av skatter och avgifter.
  • Företaget har en överenskommelse och/eller har tecknat kollektivavtal med ett fackförbund för sina medarbetare.
  • Företagets medarbetare har synliga namnskyltar på alla anställda så att kunden kan se vem det är som utför tjänsten.

Om den sökande använder underentreprenörer till delar av städföretaget eller har vikarier som utför mer än 30 procent av städarbetet gäller följande:

  • Underentreprenören eller bemanningsföretaget ska ha en överenskommelse och/eller ha tecknat kollektivavtal med ett fackförbund för sina anställda.
  • Underentreprenören eller bemanningsföretaget ska vara moms- och arbetsgivaravgiftsregistrerade.
  • Städningen ska utföras av underentreprenörens egen personal. Underentreprenören får inte hyra in en annan underentreprenör.

Om städföretaget inte följer Svanens kriterier och rekommendationer och beslut från organ som arbetsrätten, skiljedomstol eller Allmänna Reklamationsnämnden kan Nordisk Miljömärkning dra in licensen.

Läs Göteborgspostens artikel här

Läs Svanens kriterier för städtjänster i sin helhet 

För mer information, kontakta:

Cecilia Ehrenborg Williams, chef B2B på Svanen:
Tel: 08 – 55 55 24 14
E-post: cecilia.ehrenborg@svanen.se