Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen i Almedalen del 2, Hur kan vi bygga utan att våra barn blir sjuka?

Hur kan Sverige nå ett hållbart, mer giftfritt byggande? Hur kan vi skydda barn från onödig exponering av kemikalier? Det var några av de frågor Svanen lyfte på seminariet i Almedalen. Miljöminister Åsa Romson var på plats och släppte nyheten att bisfenol A för relining av dricksvattenrör ska förbjudas redan i sommar.

Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap Karlstads universitet, inledde seminariet med att redovisa resultat från sin forskning om hormonstörande kemikalier. I Selmastudien har Karlstads universitet, Lund universitet och Landstinget i Värmland studerat exponering för hormonstörande kemikalier tidigt i livet och kroniska sjukdomar senare. Forskarna har följt 2 500 mödrar och barn från graviditet till skolstart. Barnen i studien, särskilt pojkarna, visar på astma, påverkad könsutveckling och neuropsykiatriska tillstånd.

– Vi ser hur hormonstörande kemikalier programmerar kroppen. Dosen av de kemikalier vi utsätts för är inte heller lika viktig som när vi utsätts för de hormonstörande ämnena. Vi har idag inga riskvärderingssystem för att utvärdera kemikalier, konstaterar Carl-Gustaf Bornehag.

Carl-Gustaf Bornehag
Carl-Gustaf Bornehag.

Industrin byter snabbt ut kemikalier och forskare ligger steget efter. Lobbykampanjer har högre anslag än forskare. Så ser några av utmaningarna ut för forskare, menar Carl-Gustaf Bornehag som efterlyser mer aktiv användning av den så kallade försiktighetspricipen och mer krafttag från politiker.

Miljöminister Åsa Romson (MP) betonade vikten av att Sverige ska gå före i arbetet mot farliga kemikalier i EU. Samt vikten av åtgärder som att förbjuda hela grupper av grupper av ämnen. En nyhet från regeringen är det förbud mot bisfenol A vid relining av dricksvattenrör, som ska träda i kraft redan nu i sommar.

– Inom byggande ser jag stor möjlighet för Sverige att gå före och visa vägen för EU. Vi måste också bli bättre på att ge information till beställare och konsumenter. Till exempel genom innehållsdeklarationer för byggnader, säger Åsa Romson.

Åsa Romson
Åsa Romson.

Innehållsdeklaration i form av loggbok blir obligatoriskt när Svanen skärper kraven för hus i höst, berättar Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd Miljömärkning Sverige. Svanen skärper regelbundet kraven för att miljömärkta produkter ska höra till marknadens bästa och i höst är det dags för hus att få uppdaterade kriterier. I Svanenmärkta hus är det förbjudet att använda alla ämnen som är dokumenterat miljöfarliga, hälsofarliga eller hormonstörande.

– Och vi går steget längre och tillämpar försiktighetsprincipen: ämnen där det finns misstankar om att de är skadliga, men där det saknas konsensus i frågan är förbjudna. Det gäller till exempel ftalater, bisfenol A och bromerade flamskyddsmedel, säger Cecilia Ehrenborg Williams, produktutveckling/vice vd Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel.

Cecilia Ehrenborg Williams
Cecilia Ehrenborg Williams.

Skanska och NCC Boende är två byggföretag som klarat Svanens tuffa krav för delar av deras utbud av småhus- och flerbostadshus.

– Vi arbetar mycket med att påverka våra leverantörer och att arbeta med Svanenmärkning är en stor hjälp i uppföljningen av de krav vi ställer, säger Jenny Winblad, hållbarhetsansvarig NCC Boende.

– Jag skulle gärna se större gensvar från kommunerna på våra miljömärkta hus och arbetet med att styra bort från farliga kemikalier, säger Anna Forsberg, chef gröna affärer, Skanska.

Anna Forsberg, Skanska & Jenny Winblad, NCC
Anna Forsberg, Skanska & Jenny Winblad, NCC.

En kommun på plats var Örebro. Lennart Bondesson, kommunalråd, ansvarig för näringsliv, miljöfrågor, mänskliga rättigheter, Örebro kommun.

– Vi behöver mer kunskap, jag välkomnar den handlinsplan för giftfri förskola som regeringen har tagit fram. Vi ser att vi kan påverka och främja marknaden i en hållbar riktning genom våra inköp, inte minst med den nya upphandlingslag som kommer.