Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Remiss Fastighetsdrift 116

Remiss av förslag till nya kriterier

Nordisk Miljömärkning ger er möjligheten att lämna synpunkter på förslaget till kriterier för Svanenmärkt Fastighetsdrift. En Svanenmärkning utvärderas ur ett livscykelperspektiv och ställer höga krav på miljö och hälsa.

Era kommentarer är viktiga både för kvaliteten på de slutliga kriterierna och för deras effekt på marknaden. De kommer att behandlas av de nationella miljömärkningsnämnderna och av Nordiska miljömärkningsnämnden.

De föreslagna kriterierna hittar du för nedladdning längre ner på denna sida.

Vi ser fram emot era synpunkter, som ska skickas till Miljömärkning Sverige senast den 5 juni 2024 för att beaktas.

Introduktion till kriterierna

Svanenmärkt Fastighetsdrift är ett bättre val för miljö, klimat och de boende. Den uppfyller stränga krav för byggnaders användningsfas. Det handlar bland annat om krav på energi, vatten, avfall, utemiljö, kemikalier och byggprodukter.

Kraven främjar resurseffektivitet, minskad klimatpåverkan och anpassning till ett förändrat klimat. De gynnar också inomhusklimatet i byggnader och syftar till att förlänga deras livslängd.

Svanen är det naturliga valet för dig med höga ambitioner och som vill vara bland de allra bästa i din bransch. Kriterierna tydliggör de viktigaste miljökonsekvenserna och visar därmed hur ett företag kan minska utsläppen, öka resurseffektiviteten och utveckla en hållbar och högpresterande byggnadsverksamhet.

Vi önskar framför allt få återkoppling på följande punkter i förslaget till kriterier

Alla synpunkter på förslaget till utfrågning är värdefulla, särskilt eftersom detta är den första versionen av kriterierna. Vi lyfter här fram några områden som vi särskilt vill få kommentarer på:

  • Nivå och struktur på krav O8 Handlingsplan Energi. Detta krav är uppdelat i tre avsnitt. Avsnitt A är obligatoriskt för alla byggnader och fastställer minimistandarder för energiprestanda. Om den här gränsen inte uppfylls kan ansökan inte bli godkänd. För de som uppfyller kraven i avsnitt A kan licenstagare antingen uppfylla kraven i avsnitt B1, som gäller byggnader som redan uppfyller godtagbara krav på energiprestanda, eller i avsnitt B2, som är ett alternativ för mindre energieffektiva byggnader. I avsnitt B2 ska byggnader genomgå en "energiresa" för att förbättra sin energiprestanda utifrån sin energiklass. Nordisk Miljömärkning, NSE, välkomnar synpunkter på både ambitionsnivå och kravets struktur.
  • Nivå och struktur på krav O9 Energimätning och O23 Vattenmätning. Dessa två krav bygger på mätning och syftar till att främja bättre kontroll över energi- och vattenförbrukningen. NSE välkomnar synpunkter både på ambitionsnivån i dessa krav och den allmänna uppfattningen om krav som bygger på mätning utan tröskelvärde.
  • Nivå och struktur på krav O13 Riskanalys klimatförändringar och O14 Anpassning till ett förändrat klimat. En klimatrisk- och sårbarhetsanalys av byggnaden och fastigheten ska utföras i O13 och utifrån klimatrisk- och sårbarhetsanalysen ska i O14 de viktigaste identifierade klimatanpassningsåtgärderna genomföras i samband med underhålls- och ombyggnadsprojekt för att anpassa byggnaden till ett förändrat klimat. Kraven är obligatoriska och syftar till att anpassa sig till EU:s taxonomi. NSE välkomnar synpunkter på både ambitionsnivån och tolkningen av EU:s taxonomi.
  • Nivå och struktur på kraven O17 Inventering av miljöfarliga ämnen och O18 Mätning av PCB-halter i inomhusluft. Dessa krav syftar till att säkerställa kunskap om farliga ämnen som asbest och PCB i byggnader. I O17 krävs en inventering och om några farliga ämnen upptäcks ska de tas upp i underhållsplanen. I O18 är det nödvändigt att utföra PCB-mätningar på inomhusluften och uppfylla specifika PCB-koncentrationsgränser. NSE välkomnar synpunkter på ambitionsnivå, vilka ämnen som föreslås omfattas av O17 och synpunkter på krävande åtgärder mot PCB i inomhusluften.
  • Nivå och struktur på krav O26 Vattenbesparande tekniker. Nordisk Miljömärkning har integrerat specifika åtgärder som måste genomföras inom ett år från ansökningsdatum, i syfte att främja vattenbesparingar inom branschen. NSE välkomnar synpunkter på ambitionsnivån för detta krav. 
  • Nivå och struktur på krav O28 Främjande av reparation och återanvändning för hyresgäster. Detta krav fokuserar på att främja reparations- och återbruksmetoder bland hyresgäster, i syfte att förbättra resurseffektiviteten. NSE välkomnar synpunkter på både ambitionsnivå och kravets struktur.
  • Nivå och struktur på krav O33 Miljömärkta produkter. Detta krav är inriktat på att främja användningen av miljömärkta produkter, som har uppfyllt strikta kriterier för miljöprestanda inom olika aspekter såsom kemiska ämnen, påverkan på biologisk mångfald och energi- och resurseffektivitet. Nordisk Miljömärkning har ställt krav på material och kemiska produkter där det finns en marknadstillgång, men NSE välkomnar synpunkter på både ambitionsnivå och erfarenhet av leverans av de produkter som omfattas av kravet.
  • EU:s taxonomi. Nordisk Miljömärkning välkomnar återkoppling om EU:s taxonomi, både generella inspel och kommentarer som är specifika för enskilda krav.

Dokument för nedladdning

Vem kan lämna kommentarer?

Alla personer, företag och institutioner som är intresserade att ta del av arbetet med utveckling av Nordisk Miljömärknings kriterier för Svanenmärkt Fastighetsdrift kan lämna synpunkter och kommentarer till oss. Vi vore tacksamma om ni skickar vidare information om denna remiss till ytterligare personer/organisationer som den kan beröra.

Hur skickar man in remissvar och kommentarer?

Dina synpunkter är mycket värdefulla för vår kriterieutveckling. Vi föredrar att få dina svar via detta formulär.

Vid ytterligare frågor, vänligen kontakta:

Produktspecialist Joel O’Reilly, joel.oreilly@svanen.se, +46 8 55 55 24 47 Produktutvecklare: Elin Östberg, elin.ostberg@svanen.se, +46 73 545 86 61
Produktrådgivare: Alba Caviedes Nozal, acn@ecolabel.dk, +45 5 028 04 98

Seminarium om remissen

Svanen kommer att hålla ett webbinarium som du är välkommen att delta i. Under webbinariet kommer kriterieförslaget att presenteras, och du kommer att få information om remissprocessen.

Datum och tid: 2 maj, 13:00–14:30 (webbinariet hålls på engelska)

Om du är intresserad av att delta, vänligen registrera dig via denna länk eller kontakta produktspecialist Joel O’Reilly för ytterligare information.

Vad händer härnäst?

När remissperioden är slut kommer svaren att sammanställas och utvärderas. Därefter kommer ett nytt reviderat förslag till kriterier att lämnas till de nationella kommittéerna i varje nordiskt land. Utifrån detta kommer sedan Nordiska Miljömärkningsnämnden att besluta om nya kriterier.

Vi ser fram emot dina synpunkter senast den 5 juni 2024.