Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Vad är hormonstörande ämnen?

Vad är hormonstörande ämnen?

Har du hört talas om hormonstörande ämnen, parabener och ftalater? Här får du en chans att lära dig mer.

Kvinna sminkar sig framför en spegel
Det finns cirka 1 000 hormonstörande ämnen i hudvårdsprodukter, plast, färger och leksaker. I Svanenmärkta produkter undviker du dem.

Definition av hormonstörande ämnen

Ett hormonstörande ämne byggs upp nästan exakt som kroppens egna hormoner. Därför kan de störa vår hormonbalans om de kommer in i kroppen. Ämnena kan härma, öka eller hämma det som kroppens naturliga hormoner gör. Alla typer av hormoner kan påverkas.

Var kan man hitta hormonstörande ämnen?

Hormonstörande ämnen kan finnas i vanliga produkter som till exempel: • Smink

  • Hudvård • Hårvård
  • Plastförpackningar
  • Leksaker
  • Kläder
  • Rengöringsmedel
  • Målarfärg
  • Elektronik

Det finns runt 1 000 olika kemikalier som är hormonstörande. Men vad heter de?

I en innehållsförteckning kan du hitta hormonstörande ämnen under ”pseudonymer” som: bisfenol A (BPA), ftalater, PCB, nonyl- och oktylfenoler, organiska tennföreningar (TBT) och butylparabener. Dioxiner och andra klororganiska bekämpningsmedel är också hormonstörande, men de är sällsynta i badrumsskåpet.

Skadar både hälsa och miljö

Hormonstörande ämnen finns överallt. De har hittats i sötvatten på alla jordens kontinenter. Ämnena kommer både från avloppsvatten från privata hushåll och från industrier. Människor, djur och ja, alla levande organismer, kan påverkas av dem.

Vågor på ett hav eller en sjö med land i bakgrunden

Vilken skada kan de orsaka?

Hormonstörande ämnen kan leda till minskad fertilitet. Foster är särskilt mottagliga för dem under de tidsperioder då hormonkontrollerade organ och körtlar utvecklas. Det misstänks också att hormonstörande ämnen kan bidra till minskad spermiekvalitet, testikelcancer, för tidig pubertet, fetma och typ 2-diabetes. Effekterna av hormonstörande ämnen kan påverka samhället i generationer.

Du blir inte akut sjuk av att komma i kontakt med hormonstörande ämnen. Problemet är att vi hela tiden omges av hormonstörande ämnen och att vi vet för lite om hur de kan påverka oss på lång sikt. Men eftersom effekterna kan vara allvarliga finns det all anledning att undvika dem om du kan. Ta hjälp av Svanen så slipper du lusläsa innehållsförteckningar och bli kemikalieexpert.

Svanen håller sig till försiktighetsprincipen. Det betyder att vi, där det inte finns tillräcklig med information om hur ett ämne påverkar människa och miljö, hellre väljer att utesluta det än att tillåta det. I Svanenmärkta produkter utesluts ämnen som är, eller misstänks vara, hormonstörande.


Vill du veta mer om hur Svanen funkar?

Läs här