Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
 1. Idag har Sverige gjort slut på sin del av jordens resurser

Idag har Sverige gjort slut på sin del av jordens resurser

I dag, den 21 april, har vi i Sverige förbrukat vår andel av jordens resurser för 2024. Det är nämligen Sveriges Overshoot Day. Det betyder att vi är det femtonde landet i världen som redan har förbrukat alla de resurser som jorden klarar av att vi använder.

Om alla i världen levde och konsumerade som vi gör i Sverige skulle jorden säga stopp nu, bara fyra månader in på året. I dagsläget skulle fyra planeter behövas om alla skulle leva som vi gör. Vi kan alla göra något för att vända den här utvecklingen.

Den 21 april har Sverige förbrukat alla de naturliga resurser, som trä, korn och bomull, som skulle ha räckt för hela 2024. Detta visar en beräkning från tankesmedjan Global Footprint Network

Läs mer

Alla kan göra en insats

– Om vi ska vända utvecklingen måste vi förbruka mindre och återbruka mer. Vi måste sluta tänka på vad vi ”villhöver” och i stället fråga oss vad vi verkligen behöver. Vi behöver bli bättre på att återanvända, reparera, låna, dela och skänka vidare innan vi köper nytt. Och när vi verkligen behöver köpa nytt så bör vi välja miljömärkt, säger Anna Linusson, vd på Miljömärkning Sverige som ansvarar för de två miljömärkningarna Svanen och EU Ecolabel. Miljömärkningen garanterar nämligen att experter har kontrollerat att produkterna uppfyller högt ställda krav på miljö-området, så att miljöpåverkan av konsumtionen blir så liten som möjligt.

Ett av sätten att minska Sveriges överkonsumtion är att bli bättre på att sträva efter cirkulär ekonomi. Det handlar om en effektiv och hållbar resursanvändning. Hela produktens livscykel tas i beaktande – från produktion till återanvändning. Lång livslängd, hög kvalitet och möjlighet att reparera minskar resursslöseriet.

Vårt fotavtryck är för stort. Men alla kan göra något. Det är hög tid att vi förändrar vårt sätt att leva och konsumera.

10 tips för att förbruka mindre och spara både resurser och pengar

 • Återanvänd och ge bort – ju fler som använder saker, desto färre saker behövs det.
 • Dela, låna eller hyr saker.
 • Reparera i stället för att köpa nytt.
 • Ge sakerna nytt liv genom att tänka kreativt och ge dem en ny funktion.
 • Hitta alternativ till onödiga engångsartiklar.
 • Känn efter och tänk dig för innan du köper nytt.
 • Ge bort upplevelser – de blir inte till avfall!
 • Köp kvalitetsprodukter som håller längre.
 • Välj miljömärkta produkter när du köper nytt.
 • Källsortera, så materialen kan återanvändas.