Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkt grillkol gör skillnad

Svanenmärkt grillkol gör skillnad

Spelar det verkligen någon roll vilken grillkol du grillar med? Ja absolut, det är stor skillnad på kol och kol. Svanenmärkt grillkol  sparar in på stora mängder skog då kolet tillverkas i en fyra gånger så effektiv process jämfört med den värsta ”fulkolen”.

Tyvärr säljs det fortfarande ”fulkol” i många affärer. I den globala, illegala träkolshandeln packas virke om och säljs under falskt ursprung. Svanen kollar så att grillkolen inte kommer från illegalt skövlad regnskog utan från hållbart skogsbruk. Fulkolen kan också vara producerad i mer ineffektiva processer. Detta undviker du genom att välja Svanenmärkt grillkol.

I Sverige grillar vi med ca 22 000 ton grillkol/briketter om året. Det motsvarar ca 9 miljoner påsar grillkol/briketter!

Svanenmärkt grillkol kommer från trä som på ett resurssnålt och klimatsmart sätt omvandlats till grillkol. Svanen kontrollerar produktionen på plats, både på fabriken och på lagret så att kraven följs.

– Om alla som köper grillkol skulle välja Svanenmärkt grillkol så skulle vi kunna spara upp till 100 000 ton trä, vilket motsvarar 2 000 fulla timmerbilar. Det hade räddat ännu mer skyddsvärd skog och sparat in ännu mer koldioxidutsläpp. Så vi hoppas att ännu fler producenter och återförsäljare tar ansvar för miljön och miljömärker sin grillkol och briketter, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Varför är Svanenmärkt grillkol ett bra val för klimatet?

Det ställs tuffa krav på produktionen, processen ska vara energi- och resurseffektiv. Energi som används i processen ska komma från förnybara energikällor och de varma rökgaserna ska återanvändas. Fossil energi får endast användas till uppstart av produktionsprocessen. Det får max användas 3 ton trä per ton grillkol.

Varför är Svanenmärkt grillkol ett bra val för hälsan?

Det ställs tuffa krav på kvaliteten för att minimera ohälsosamma utsläpp vid förbränning. Det innebär att det ställs krav på ren träråvara och att eventuella tillsatser måste uppfylla livsmedelskvalitet.

Så, vad tänker du grilla du med i vår och sommar? Vi hoppas på Svanenmärkt grillkol förstås!


Svanens krav på grillkol

Läs mer!

Se hur vi har räknat

Klicka här.